Allt fler väljer att köpa svenska ägg och andelen har ökat med fem procentenheter, jämfört med året innan då andelen var 92,8 procent.
Det är en rekordnivå som inte setts sedan 1990-talet.
– Det har varit en konsumtionsökning i landet under en längre tid och idag äter vi fler ägg per dag än vad vi gjorde för 20 år sedan. Jag tror att konsumenten har upptäckt vilket fint livsmedel det är, säger Bengt Sturesson, som med sina 64 000 höns driver storskalig äggproduktion i Hogstad utanför Mjölby.
”Vi har en äggbod”
Intresset och efterfrågan på närproducerade varor har också ökat de senaste åren.
– Ja, vi har även en liten äggbod som man kan handla i och där har vi sett en ökad försäljning, säger Bengt Sturesson.
Varför tror du att vi väljer att köpa svenska ägg, men är mer restriktiva när det gäller exempelvis nöt- och griskött?
– Den svenska produktionen har minskat på grund av den stora konkurrensen från vår omvärld, så vi producerar inte tillräckligt med svenskt nötkött. Det finns ju en möjlighet att öka den då vi har tillgång till betesmarker, men importen och lönsamheten begränsar utvecklingen, säger Bengt Sturesson.
Konsumtionen ökar
Äggkonsumtionen har också ökat totalt med över 30 procent under de senaste tio åren.
Förra året köpte vi 100 261 ton ägg, jämfört med 2010 då mängden var 75 606 ton, rapporterar branschorganisationen Svenska ägg.