Studenter reagerar olika på covid-19-pandemin i världen. Det visar forskning som Karl Wennberg, professor på Linköpings Universitet deltagit i. Foto: Linköpings Universitet/SVT

Svenska studenter slarviga med social distansering – men bra på hygien

Uppdaterad
Publicerad

Svenska studenter är bra på hygien, men dålig på social distansering. Spanska studenter är bra på både hygien och social distansering. Det visar forskning som bedrivs på bland annat Linköpings Universitet.

Linköpings universitet medverkar i ett internationellt forskningsprojekt där man undersöker hur studenter reagerat på de åtgärder som införts med anledning av covid 19-pandemin. Det är situationen i tio länder som studeras, förutom Sverige, Portugal, Nederländerna, Italien, Irland, Indien, Frankrike, Spanien, Colombia och Belgien.

Olika förutsättningar

De svenska studenterna är alltså bra på hygien, men dålig på socialdistansering. Karl Wennberg, professor på Liu och som deltar i forskningsprojektet, tror att en av huvudorsakerna till skillnaderna mellan studenternas beteenden i de olika länderna är olika förutsättningar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– I Sverige är social distansering en rekommendation, medan det i andra länder är ett brott som man kan bli straffad för. Förklaringen till att de svenska studenterna är bra på hygien kan vara att vi varje år har influensa eller vinterkräksjukan och då är det viktigt att tvätta händerna, säger han.

Spanien bäst i klassen

Bäst är studenterna i Spanien. Både vad gäller hygien och socialdistansering. Karl Wennberg tolkar det som ett uttryck för att Spanien dels drabbats hårt av covid 19-pandemin, dels länge levt isolerade.

– Det kan man förstå för de har i princip varit inlåsta under lång tid, säger han.

Förändrat beteende

–  Vi ser att i Portugal och Irland har de förändrat sitt beteende mycket, jämfört med innan covid 19. Medan man i Belgien, Indien och framförallt Sverige inte förändrat sitt beteende särskilt mycket, säger Karl Wennberg som gjort den svenska studien tillsammans med postdoktor Srebrenka Letina och hoppas att studien ska ge viktig kunskap för att utvärdera olika pandemistrategier.

  Hör och se professor Karl Wennberg i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet