Subventionen var ursprungligen en motion från Vänsterpartiet som fick gehör hos regionstyrelsen och fullmäktige. I bland annat Sörmland är det sedan tidigare gratis med TBE-vaccination för unga mellan 3 och 19 år.
Många i Östergötland har vaccinerat sig privat och då kan kostnaden vara 400 kronor per dos för en vuxen och 360 kronor per dos för ett barn.
– Erfarenheten från andra länder är att en hög grad av vaccinering mot TBE ger en mycket bra effekt och sjukdomen försvinner nästan helt. Detta är ju en stor besparing i mänskligt lidande och på sikt riktigt bra för hela samhället, säger Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.
Regionfullmäktige tog beslutet 10 februari och alla partier ställde sig bakom det. Ännu är inget datum bestämt för när beslutet träder i kraft.
Detta är TBE:
– TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation är en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor via bett av fästingen.
– Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar.
– Vaccin mot TBE har god skyddseffekt. Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna.
– Fästingar brukar trivas i gräs- och buskvegetation, särskilt där det är fuktigt. Fästingar är aktiva under vår, sommar och höst.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Så upptäcker du och tar bort fästningar
– Kontrollera huden och kläderna regelbundet för att upptäcka och ta bort eventuella fästingar.
– Då dessa åtgärder inte utesluter att fästingar kommit innanför kläderna rekommenderas att man efter vistelse i fästingområde inspekterar hela sin kropp.
– Hos barn sätter sig fästingarna ofta på huvudet, speciellt vid öronen och i hårfästet.
– Fästingen bör tas bort så snart som möjligt, helst med en finspetsig pincett eller en fästingborttagare.
Källa: Folkhälsomyndigheten