Lokalen i Linköping fungerar som en samlingsplats för flyktingar från Ukraina. Personer från ukrainska föreningen i Östergötland hjälper till med allt från översättning till att berätta om Sverige.
En radiostyrd bil far över golvet. I ett annat hörn kryper ett barn på en lekmatta och vid konferensbordet sitter de vuxna och lyssnar. Anna Broeders från Linköping Science Park informerar om det matchningsverktyg som används för att försöka koppla samman svenska företag med nyanlända ukrainare som är ute efter ett jobb.
– Gensvaret från näringslivet har varit enormt. Vi har över 120 företag som har registrerat sig från hela Sverige. Ett 80-tal ukrainska talanger har registrerat sig, berättar Anna Broeders som är projektledare.
Brist på programmerare
Matchningsverktyget har funnits sedan 2021, men används alltså nu för att hitta personer från Ukraina som har erfarenhet av kunskapsintensiva företag.
Till stor del handlar det alltså om arbeten inom IT-sektorn. De kommande åren tros det bli en stor brist på exempelvis programmerare i Sverige.
Vid dagens möte finns personer med olika yrkesbakgrund. Katerina Zhurba har jobbat med IT och marknadsföring.
– Jag hoppas att det finns en chans att hitta jobb inom det området, säger hon.
Vad tror du om språket?
– Svenska företag verkar vara beredda att anställa personer som inte pratar svenska, men jag gissar att det är viktigt att kunna engelska, fortsätter Katerina.
Tetyana Ivanchykova har en gedigen utbildning som ingenjör och har arbetat som matematiklärare.
– Jag hoppas verkligen att jag kan hitta ett jobb, men jag förstår också att jag verkligen måste arbeta för att klara språket. Jag hoppas och tror att jag kommer att klara det, säger Tetyana.