Theodor Engström stod åtalad för terroristbrott genom mord på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under politikerveckan i Almedalen samt förberedelse till terroristbrott genom mordplaner på Centerledaren Annie Lööf.
Tingsrätten bedömer att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord men inte som terroristbrott. Man har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott, uppger tingsrätten i ett pressmeddelande.
När det gäller åtalet för förberedelse för terroristbrott konstaterar tingsrätten att 33-åringen skaffat vapen och kartlagt partiledaren i syfte att angripa henne och att det funnits en risk för att brottet skulle komma att genomföras. Tingsrätten dömer därför gärningsmannen för förberedelse till terroristbrott enligt åtalet.
– Han har berättat att hans syfte var att slå tillbaka mot den svenska befolkningen och av det har tingsrätten dragit slutsatsen att han hade avsikten att injaga allvarlig fruktan i befolkningen, säger lagmannen Per Sundberg på en pressträff.
”Gör en annan bedömning”
Kammaråklagaren Henrik Olin konstaterar att tingsrätten i och med sin dom har lagt ribban högt för vad som ska ses som ett terroristbrott och inte.
– Jag kan konstatera att tingsrätten gör en annan bedömning än den som jag har lyft under rättegången, säger Henrik Olin.
Annie Lööf: ”Det är för mig personligen en lättnad”
Annie Lööf har själv kommenterat domen på Facebook, där hon berättar att hon känner en lättnad.
”I dag kom domen där Engström döms för det brutala mordet på Ing-Marie Wieselgren. Jag tänker i dag framför allt på Ing-Maries anhöriga i deras stora sorg och saknad och hoppas att de med dagens dom kan lägga den rättsliga processen bakom sig”.
Annie Lööfs målsägandebiträde Silvia Ingolfsdottir Åkermark säger till SVT att man inte kommer överklaga.
– Troligtvis inte.
SVT söker Theodor Engströms juridiska ombud.
Se hela sändningen från pressträffen om domen på SVT play.
Det innebär domen
Om domen står sig kommer Engström överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att ansvarig läkare var sjätte månad ska ansöka hos förvaltningsrätten om att vården ska förlängas. Engström kan också själv ansöka om att vården ska upphöra.
– Sedan får förvaltningsrätten avgöra om vårdbehovet är tillräckligt stort fortfarande, men också om det finns risk för att återfall i allvarlig brottslighet. Då kan han kvarhållas i den rättspsykiatriska vården så länge som domstolen tycker det finns en risk för att han återfaller, säger Tova Bennet, forskare i straffrätt inriktad på frågor om brott och psykisk sjukdom.
– I praktiken är det kanske inte så stor skillnad på rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning vid ett allvarligt brott och livstids fängelse. Han kommer att sitta frihetsberövad under lång tid, fortsätter hon.
Källa: TT