Många av tiggarna som just nu finns i Linköping är romer och kommer från den lilla byn Paule-aska i Rumänien. Ambitionen för hjälporganisationen är att byn nu ska bli ett föredöme för andra fattiga byar där många lever i utanförskap.
– Vi jobbar ju dels enskilt för att familjerna ska få rättighet till marken där de bor så att de ska kunna odla, barnen ska komma till skola, vatten, sanitet och basbehov ska kunna tillgodoses. Men vi jobbar också med myndigheter för att tillsammans ska en mer hållbar långsiktig lösning för större områden, säger direktorn för Hjärta till hjärta Anders Holmefur.
Litet bidrag kan göra mycket
En motorsåg för skogsarbete försörjer en familj. 8 000 kronor räcker till en häst och en kärra försörjer en annan. Men arbetet måste börja med mat, sjukvård och skolundervisning säger.
– Fattigdomssituation som de kommer ifrån är ju så kopakt, men för varje familj vi lyckas hjälpa skapas ju hopp till ett återvändande och en försörjning i hemmiljö, säger Anders Holmefur.
Han konstaterar samtidigt att processen är mödosam och kommer att ta tid.
– Jag tror att vi kommer att framöver att få se ganska många romer komma till det relativt rika landet Sverige för att ströjobba eller tigga eller på annat sätt försörja sig, säger Anders Holmefur.