Tvådelad bild. Vänster: Personer med metalldetektorer på fält. Höger: Bronsföremål på vit duk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visas några fynd som gjorts på Tunegårdarna på mellersta Gotland. Foto: Kerstin Klint/Gotlands museum, Patrik Widegren/SVT

Metallsökare gjorde fler än 200 fynd på Gotland – ”Ovärderlig hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan så har Gotlands museum för första gången tagit hjälp av Sveriges metallsökarförening för att hitta fynd. Hjälpen har varit till stor nytta.

– För oss har det varit en ovärderlig hjälp, säger Per Widerström, arkeolog vid Gotlands museum.

Tio personer från Sveriges metallsökarförening har samarbetat med personal från Gotland museum. Platsen man undersökt, Tunegårdarna, ligger på mellersta Gotland. Ända sedan 1800-talet har stora mängder fynd regelbundet gjorts på platsen, fynd som dateras från 100-1100-talet. Därför var det intressant att göra en större kartläggning.

– Man har tänkt att den här platsen kan ha haft en särskild position i samhället, eventuellt kan det ha varit en offerplats, säger Per Widerström.

Utgrävningar

I sju dagar har Sveriges metallsökarförening sökt av platsen med sina detektorer.

– Vi har ett stort intresse för arkeologi och historia. Så därför är de här samarbeten med museer och arkeologer en stor bit i vår verksamhet, säger ordföranden Frank Leverin.

När kartläggningen har gjorts klart, så ska Gotlands museum ta ställning till om man ska göra en regelrätt arkeologisk utgrävning av platsen.

– Utifrån den här spridningsbilden som vi nu får fram, så tror vi att vi ska kunna se ett mönster. Det ska kunna leda oss till att kanske börja med provgropar, säger Per Widerström.

Se mer om detta och fynd från platsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.