Bristen på sjuksköterskor är redan stor. Hittills i år har antalet heltidstjänster på sjuksköterskesidan minskat med 22 i Region Östergötland. Och i somras sa ett tiotal sjuksköterskor upp sig från kirurgkliniken på Vrinnevisjukhuset. Foto: Henrik Montgomery / TT

Tiotal sjuksköterskor sa upp sig i somras

Publicerad

DEL 5: På kirurgiska kliniken i Norrköping har ett tiotal sjuksköterskor sagt upp sig bara under sommaren. ”Om regionen varken kan konkurrera med lön eller arbetsmiljö så är det svårt att behålla personal”, säger sjuksköterskan Annika Kaiser.

Läs hela reportaget om sjuksköterskan som slog larm här

På kirurgiska kliniken i Norrköping har ett tiotal sjuksköterskor sagt upp sig bara under sommaren.

Val 2018 – #dinröst

– Vi har mer komplexa patienter och de nya sjuksköterskorna har färre erfarna kollegor att luta sig mot. Arbetsbelastningen är tung och man får hoppa in extra pass och flytta på semestern, säger sjuksköterskan Annika Kaiser som jobbar där och som även är förtroendevald för Vårdförbundet.

Och det finns fler kliniker på sjukhuset där många sjuksköterskor har sagt upp sig nyligen.

– Och om regionen varken kan konkurrera med lön eller arbetsmiljö så är det svårt att behålla personal, säger Annika.

”Det är svårt att genomföra saker som är kostnadsneutrala på kort sikt”, säger sjuksköterskan Annika Kaiser som även är förtroendevald för Vårdförbundet.

För två mandatperioder sedan kunde nattpersonal få kortare arbetstid med bibehållen lön.

– Men sedan bestämde ledningen att man inte fick ha arbetstidsmodeller som kostade pengar. Efter det har det blivit svårt att ha sådana modeller, säger Annika Kaiser.

Får införa arbetstidsmodeller – om det inte kostar

De styrande i Region Östergötland har redan idag godkänt olika arbetstidsmodeller.

Men villkoret är att de ska vara ”kostnadsneutrala”.

– Och det är svårt att genomföra saker som är kostnadsneutrala på kort sikt. Även om det på lång sikt skulle innebära att man inte behöver ställa in operationer, konstaterar Annika Kaiser.

Bonussystemet som floppade

De styrande i Region Östergötland har förstås varit medvetna om problemen länge. Och man har försökt – med flera olika satsningar. Bland annat ett bonussystem till sjuksköterskor som är beredda att arbeta på dygnet-runt-öppna kliniker.

– Men det gav inte den effekt som vi önskade. Vi har inte fått fler sjuksköterskor i den verksamheten, konstaterar Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland.

Varför fungerade det inte?

– Ja, det får du nog fråga sjuksköterskorna om. Vi har resonerat med både facket och chefer och fått lite olika förklaringar.

Pengarna ska användas till... ja vad?

Nu ska bonuspengarna istället användas till något annat. Totalt 40 miljoner kronor om året. Men till vad är inte klart än.

Och under tiden fortsätter spiralen att snurra. Åt fel håll.

– Egentligen är det inte främst brist på sjuksköterskor. Det är brist på villkor, säger Emma Klingvall på Vårdförbundet i Östergötland.

Hoppet finns – men krymper

Sjuksköterskan Annki Svedberg hoppas fortfarande på långsiktiga satsningar.

– Höjer du lönerna och får personalen att stanna så slipper du ju sjukskrivningar och extrapass som kostar.

December 2015. En av de gånger då sjuksköterskan Annki Svedberg slog larm. Den gången varnade hon för konsekvenserna av ett stopp för hyrsjuksköterskor. Tyvärr fick hon rätt.

Men hoppet krymper för varje gång hon eller någon annan i personalen slår larm – utan att få gehör.

– När personalen protesterade mot att jobba enstaka nätter här och där för att det blev så jobbigt så svarade ledningen bara: ”Jaha, jobba på ni…” Jag tror att politikerna är för sent ute.

Sjuksköterskan Annki Svedberg slog larm redan för tre år sedan.

Läs hela reportaget från början här

Hur ska Region Östergötland locka sjuksköterskor? Här är några av förslagen:

Vänsterpartiet: Förkorta arbetstiden för vårdpersonal som arbetar i dygnet-runt-verksamhet.

”Vi har tittat på andra delar i landet som har lyckats med att rekrytera personal, korta vårdköerna och förbättra sjukvården. Då har kortare arbetstid för sjuksköterskor varit en enorm framgång.”

Miljöpartiet: Göra yrket och arbetsplatsen mer attraktivt.

”Stöd till sjuksköterskor som chefer, stöd till karriärutveckling och konkurrenskraftiga löner, flexibla arbetstidsmodeller och en god arbetsmiljö, stöd för utbildning till specialistsjuksköterska, bra introduktionsprogram vid anställning.”

Socialdemokraterna: Anställa servecievärdar.

”Vi vill avlasta vårdens personal genom att anställa servicevärdar som kan utföra arbetsuppgifter såsom städning, fylla på förråd och transporter. Vårdens personal ska ägna sig åt vård.” Partiet vill ”utveckla hälsosamma arbetstider”.

Moderaterna: Införa arbetstidsmodell som ger tid för återhämtning

”I grund och botten handlar det om att värna vårdens medarbetare och förbättra villkoren. Vi vill till exempel höja ob-tillägget för alla som jobbar i vården, införa arbetstidsmodeller som ger tid för återhämtning, reflektion, handledning och kompetensutveckling.”

Centerpartiet: Examenspremie efter fem år

”Centerpartiet vill införa ett nationellt sjuksköterskelyft och föreslår att personer som tar sjuksköterskeexamen ska få 60 000 kronor i examenspremie efter sina första fem år som sjuksköterska.”

Kristdemokraterna: Specialisttjänstgöring för sjuksköterskor.

Införa specialisttjänstgöring för sjuksköterskor inom Region Östergötland, hitta fler kombinationstjänster där man roterar mellan vårdarbetet och administrativt arbete, införa vårdserviceteam ”som kan utföra enklare serviceuppgifter”.

Liberalerna: Konkurrensmässiga löner

”En stor satsning på personalen måste till för att sticka ut i konkurrensen, bland annat genom att erbjuda fler medarbetare karriär- och lönestegar samt vidareutbildning med lön. Vi måste även bli mer konkurrensmässiga lönemässigt.”

Sverigedemokraterna: Avlasta sjuksköterskor från administration

Föreslår bland annat att “läkare och sjuksköterskor avlastas från administrativa uppgifter och basala vårduppgifter, i betydligt högre utsträckning än vad som sker idag.”

Vad vill partierna göra åt de långa köerna i vården?

Här är en snabbguide till regionvalet i Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet