Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Ahle är senior jurist och är sakkunnig inom generationsskifte. I videon ger han fem tips om ägarskifte. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Experten tipsar: Så ska du agera vid ägarskifte

Uppdaterad
Publicerad

Att stå inför ett ägarbyte av den jordbruksfastighet som kanske varit i släkten sen lång tid tillbaka kan vara smärtsamt, besvärligt och svårt. Ofta skjuts det på framtiden.

Andreas Ahle är senior jurist och specialist inom generationsskifte vid konsultbyrån Ludvig & co. Han berättar att allt fler har behov av hjälp och stöd vid ägarbyte av jord- och skogsbruksfastigheter.

– Medelåldern på de som äger jord- och skogsbrukfastigheter är väldigt hög. Efter pandemin märker vi ett uppdämt behov av att komma igång med sitt generationsskifte, säger han.

”Kan kännas som en övermäktig uppgift”

Han berättar att det främst handlar om svårigheter med att komma igång.

– Många har svårt att veta hur man ska komma igång. Det känns oftast om en övermäktig uppgift, säger han.

Det är oftast väldigt mycket känslor, berättar han.

– Det finns saker i historien som gör att detta kan röra upp mycket känslor. Det handlar också ofta om att ägaren inte vill vara den som inte lämnar gården vidare.

Vad är det svåraste?

– Det svåraste, roligaste och kanske mest utmanade är att få familjen att dra åt samma håll och hjälpa familjen att komma fram till en lösning och fördelning som tillgodoser samtligas önskemål i så stor utsträckning som möjligt.

I klippet ovan ger Andreas Ahle sina fem bästa tips.

De vanligaste frågorna vid ägarskifte/generationsskifte

Hur går det till?

I olika steg med flera samtal med familjemedlemmarna och genom kompetenser från olika håll arbetas ett lämpligt ägarskifte fram. Varje familj är unik och ett ägarskifte ter sig annorlunda ut för att anpassas efter den enskilde.

När ska man ägarskifta?

Börja i tid. Vänta inte för länge det är komplexa frågor som måste diskuteras och lösas. Ett lyckat ägarskifte bör planeras flera år i förväg.

ska man överlåta som köp eller gåva?

Måste titta på omständigheterna i varje enskilt fall. Se till den skattemässiga situationen för såväl överlåtare som övertagare på längre sikt.

Vad är rättvisa?

Med rättvisa tänker många i endast monetära värden, men i ett ägarskifte har man möjlighet att också väga in andra hänsyn än de rent ekonomiska. En form av rättvisa är att låta alla i familjen vara med och säga sitt på ett tidigt stadium och få samma information samtidigt.

Andreas Ahle ger svar på de vanligaste frågorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.