I videon ger Helena Thelin från organisationen Too Good To Go sina tre tips Foto: SVT

Tre tips på hur du undviker att ”svinna” din semla

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar kampanjen ”Rädda semlan”. Bakom kampanjen står företaget ”Too Good To Go” som arbetar för att minska matsvinnet i världen.

Nu när det är stor uppmärksamhet kring semlor så passar bolaget på att använda det klassiska bakverket för att sätta fingret på all mat som slängs, ofta i onödan.

– Vi vet att bröd och mejeriprodukter är de varor som vi svinnar allra mest i hemmet. Så semlan är verkligen en högriskbakelse, säger Helena Thelin, kommunikationschef för Too Good To Go i Sverige.

Tillsammans med olika partners, i bland annat bageribranschen, har man tagit fram recept på hur man bakar semlor på svinn från andra produkter.

Man har också sett till att semlor i vissa bagerier eller caféer kan säljas dagen efter till ett lägre pris.

I klippet ovan ger Helena Thelin tre tips på hur du kan rädda just din semla.

Bröd är det som slängs mest

30 000 ton bröd uppskattas att kastas av hushållen i Sverige varje år.

44% av hushållen uppger att de slänger bröd.

Småbarnsfamiljer slänger mest, där uppger 64% av de svarande att de slänger bröd.

40% uppger att man slänger på grund av mögel.

39% slänger på grund av att brödet blivit torrt.

17% slänger på grund av utgången bäst före-datum.

Källa:

Undersökning av Too Good To Go i november 2020 med 1006 respondenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.