Tobakstillverkningen var vid den tiden stadens näst största näring – efter textilindustrin – och tobak odlades där ända fram till 1950-talet.
Bland annat skapades receptet till det kända snuset Röda Lacket i slutet av 1700-talet i Norrköping. Tillverkningen fortsatte där även flera år efter att snusindustrin monopoliserats och centraliserats av staten 1915.
I mitten av 1500-talet började tobak odlas i Europa och den första kända odlingen i Sverige dateras till 1632 och Uppsala slottsträdgård.
Men flera av de äldsta arkeologiska fynden i landet kopplade till tobak är däremot gjorda i Norrköping. Bland annat en kritpipa daterad till 1590-talet och tobaksfröer. Så kallad bondtobak odlades i Norrköping redan någon gång under perioden 1560-1610, har arkeologerna konstaterat.
Odlingen man nu grävt ut och undersökt i Inre hamnen har varit belägen i kvarteret Skeppsholmen, intill Spinnhuset och Skeppsvarvet. På en karta från 1798 kan man se att odlingen vid den tiden var 6000 kvadratmeter stor.
Anledningen till att man odlade inne i staden var att där fanns det både gott om arbetskraft – dvs kvinnor och barn – och bra tillgång till gödsel – dvs avföring från både människor och djur.
I plantagens östra kant finns vad som uppges vara en tobakslada. Där torkade man tobaksbladen och byggnaderna gav odlingen vindskydd.
Utifrån fyndmaterialet har arkelogerna kunnat förstå att området odlats från 1700-talets början och i ungefär 100 år framåt. Man har skickat jordprover på analys och nu väntar arkeologerna på att få svar på hur den här tobaksodlingen har gödslats och vilka tobakssorter man skördat.