De arkeologiska utgrävningarna i Inre hamnen i Norrköping. Foto: Arkeologerna

Arkeologer grävde fram ”tobaksplantage” i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Vid de arkeologiska utgrävningarna i Inre hamnen i Norrköping har man nu undersökt en tobaksodling från 1700-talet.

Tobakstillverkningen var vid den tiden stadens näst största näring – efter textilindustrin – och tobak odlades där ända fram till 1950-talet.

Bland annat skapades receptet till det kända snuset Röda Lacket i slutet av 1700-talet i Norrköping. Tillverkningen fortsatte där även flera år efter att snusindustrin monopoliserats och centraliserats av staten 1915.

Den äldsta kritpipan i Sverige är hittad vid en arkeologisk undersökning i centrala Norrköping. Pipan är tillverkad i London på 1590-talet och har ett mycket litet huvud eftersom tobaken då var en exklusiv vara. Foto: Karin Lindeblad, Arkeologerna

I mitten av 1500-talet började tobak odlas i Europa och den första kända odlingen i Sverige dateras till 1632 och Uppsala slottsträdgård.

Men flera av de äldsta arkeologiska fynden i landet kopplade till tobak är däremot gjorda i Norrköping. Bland annat en kritpipa daterad till 1590-talet och tobaksfröer. Så kallad bondtobak odlades i Norrköping redan någon gång under perioden 1560-1610, har arkeologerna konstaterat.

Kritpipa tillverkad av Stjernan i Norrköping, som producerade pipor mellan 1757-90. Foto: Karin Lindeblad, Arkeologerna

Odlingen man nu grävt ut och undersökt i Inre hamnen har varit belägen i kvarteret Skeppsholmen, intill Spinnhuset och Skeppsvarvet. På en karta från 1798 kan man se att odlingen vid den tiden var 6000 kvadratmeter stor.

Anledningen till att man odlade inne i staden var att där fanns det både gott om arbetskraft – dvs kvinnor och barn – och bra tillgång till gödsel – dvs avföring från både människor och djur.

Karta över kvarteret västra Skeppsholmen från 1798. Tobaksodlingen är markerad med nr 2, i östra kanten av odlingen låg då en tobakslada. Nummer 1 visar var skeppsvarvet låg. Foto: Norrköpings stadsarkiv

I plantagens östra kant finns vad som uppges vara en tobakslada. Där torkade man tobaksbladen och byggnaderna gav odlingen vindskydd.

Utifrån fyndmaterialet har arkelogerna kunnat förstå att området odlats från 1700-talets början och i ungefär 100 år framåt. Man har skickat jordprover på analys och nu väntar arkeologerna på att få svar på hur den här tobaksodlingen har gödslats och vilka tobakssorter man skördat.

Tobaksodling i skånska Åhus. Foto: SVTbild
Tobaksfabrik i Stockholm. Foto: SVTbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inre hamnen i Norrköping

Mer i ämnet