En person står framför en kökskyl i en butik, med mjölk och juice i bakgrunden. Det finns bilder av kor och en landskapsvy på väggen bakom personen. Personen håller en mikrofon med SVT:s logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det låter mystiskt” och ”man vill veta vad det handlar om” – när SVT Öst frågar Kindaborna vad de tycker om att tre chefer är avstängda efter visselblåsarlarm hopar sig frågetecknen. Foto: Martina Lingefjord/SVT

Toppchefer avstängda i Kinda kommun – så tycker lokalborna

Publicerad

Kommundirektören, ekonomichefen och digitaliseringschefen är avstängda i Kinda efter visselblåsarlarm. Sedan tidigare är även HR-chefen avstängd i ett annat ärende.

Nyheten om att tre av kommunens högsta chefer stängs av under en månads tid slog ner som en bomb under torsdagen.
Lisa Köhr är Kindabo och en av de som undrar vad som ligger bakom avstängningarna.

– Man blir ju fundersam över vad som hänt. Man vill veta vad det handlar om för att förstå.

Mariell Larsson är inne på samma spår.

– Det är bra om man tar reda på vad som är fel, säger hon.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, moderaten Christer Segerstéen är de tre cheferna avstängda under en månad efter att flera visselblåsarlarm har kommit in gällande upphandlingar.

Beskedet om avstängningen gavs till cheferna på torsdagsmorgonen.

– Kommundirektören tog det professionellt, de andra med mer känslor. Mer vill jag inte kommentera hur de tog det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.