Hot, hårt debattklimat och trakasserier får Mathias Knutsson, ordförande i kommunfullmäktige i Valdemarsvik, att hoppa av sina politiska uppdrag. Foto: SVT

Toppolitiker i Valdemarsvik hoppar av: ”Hot, förtal och hat”

Uppdaterad
Publicerad

Mathias Knutsson, kommunfullmäktiges ordförande i Valdemarsvik, hoppar av politiken. Hot, hat och trakasserier ligger bakom, enligt honom själv.

– Ingen ska behöva stå ut med en sådan behandling för att de engagerar sig politiskt, och det är med stor sorg jag konstaterar att detta har blivit en del av vardagen för många politiskt aktiva, skriver han i ett pressmeddelande.

Han beskriver hur hot och hat riktats mot honom, bland annat på sociala medier.

Men han menar också att tonen och debattklimatet är uppskruvat och onödigt hårt i den politiska debatten.

Mandatperioden hittills har varit stormig i Valdemarsvik efter att Mathias Knutsson och flera partikollegor lämnade Landsbygdspartiet Oberoende, vilket gjorde att majoritetsstyret sprack.

Bilden att debattklitamatet skulle vara alltför hårt mellan politikerna håller dock inte kommunstyrelsens ordförande, moderaternas Per Hollertz, med om.

– Det är väl i så fall på sociala medier men det är inget jag känner igen i den politiska debatten, säger Hollertz.

Knutsson tillhörde tidigare Landsbygdspartiet Oberoende men blev alltså istället politisk vilde hösten 2023.

Se mer om hot och hat mot politiker i klippet nedan.

Två män i klassrum på Högskolan i Halmstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad riskerar hatet och hoten att få för konsekvenser för demokratin? I klippet berättar forskarna vad deras studie visat. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.