Räddningstjänsten rensar vägen mellan Kisa och Ulrika från nedfallna träd. Foto: Per Svensson Borrud

Elavbrott och trafikstörningar i snöfallets spår

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Östergötland rapporterar om en mängd problem i trafiken och uppmanar till att hålla avstånd och att anpassa hastigheten till väglaget.

Ett flertal singelolyckor har inträffat, varav fyra på E4 som påverkade trafiken kraftigt. Utanför Linköping har en personbil och lastbil krockat och på några platser ligger det träd över vägen.

Strömavbrott

Som mest var cirka 2 500 elabonnenter i länet drabbade av strömavbrott, enligt Eon och även i Vattenfalls nät är kunder utan el.

– Det uppstod ett omfattande fel 06.15, och vi hoppas att det ska vara uppklarat under förmiddagen. Vi har folk som är ute och jobbar och nu sektionerar man för att försöka hitta felet, säger Lena Berglund på Eons pressjour.

Den regionala kommunikationschefen hos Eon, Björn Persson, säger att de nu gått upp i en ”storstörningsorganisation” för att undvika större avbrott under julen.

– Just nu är det de sämsta förutsättningarna för elnäten med både blötsnö och kraftig vind.

Kollektivtrafiken

Det är också förseningar i tågtrafiken på södra stambanan, rapporterar Trafikverket.

Även Östgötatrafiken drabbas av ovädret och meddelar att det har kraftiga störningar i kollektivtrafiken. Linköping är värst drabbat och linje 4 ställs in helt, preliminärt till klockan 10. Också Östgötapendeln dras med förseningar på grund av signalfel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.