I över hundra år har den internationella kvinnodagen uppmärksammats men kvinnor har kämpat för rättvisa längre än så så och vilka frågor som varit i ropet har varierat. I Sverige minns kanske många 70-talets demonstrationståg, fittstimsdiskussionen under nittiotalet eller dagens näthat. Debatter som på olika sätt präglat kvinnor i deras vardag.
Normer blev tydliga
Ellen Wahlqvist från Norrköping har precis lämnat sina barn på förskolan. När hon blev förälder blev många normer extra tydliga.
– Jag blev förvånad och kände att utvecklingen gått bakåt trots att det är mycket diskusion om genus. Ändå ser det ut som det gör i leksakskataloger och klädaffärer. Det kan ju låta som små frågor men det är faktiskt det som skapar barnen som individer.
När Irene Drangel och hennes man Åke fick sitt första barn på 50-talet fick hon säga upp sig från jobbet som frisör.
– När vi fick barn var det jag som var hemma. Idag kan männen vara hemma men då fanns inte den chansen.
Reflekterar inte
Nazanin Nourbakht reflekterar inte över vilket kön hon tillhör speciellt ofta.
– Jag tänker aldrig: det där kan jag inte göra. Om jag vill göra något som är typiskt manligt gör jag det.
På nätet kan det bli extra tydligt att tjejer och killar behandlas olika.
– Om en kille lägger ut en bild på sig själv utan tröja får han kommentarer som ”vad snygg du är” men om en tjej gör samma sak blir det mer ”vad försöker du visa”, säger Nazanin Nourbakht.
”Det är skillnad”
Under de 75 år som Irene Drangel levt har det hänt mycket på jämställdhetsområdet.
– Det är klart att det är skillnad. Idag kan männen vara hemma med barnen och kvinnor har möjlighet att utbilda sig på ett annat sätt.