Två män och en kvinna döms till fängelse för omfattande skadegörelse av ett ställverk i Östergötland. Foto: Johan Nilsson/TT

Trio döms till fängelse för sabotage av skyddsobjekt i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer döms av Norrköpings tingsrätt till fängelse för omfattande skadegörelse av ett ställverk i Kimstad i Norrköpings kommun.

Det var i februari i år som två män och en kvinna bröt sig in i det civila skyddsobjektet för att stjäla metall. De ska ha slagit sönder flera transformatorer.

Reparationer för miljoner

Straffen varierar från 2 år och 6 månader till 3 år och 6 månader, och inkluderar brott som grov skadegörelse, medhjälp till grov skadegörelse, obehörigt tillträde till skyddsobjekt och stöld.

Reparationerna av ställverket, som anses vara av stor betydelse för Sveriges kraftnät och elförsörjning, beräknas kosta tiotals miljoner kronor, enligt åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.