I oktober förra året satte polisen upp kameror på en innergård i stadsdelen Johannelund i Linköping. Anledningen var att det fanns en hotbild mot en familj som bodde på adressen och som hade koppling till den pågående nationella gängkonflikten.
Men enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst flyttade familjen ut redan i samband med att kamerorna sattes upp.
”Uttryckte vår oro”
Samtidigt hörde flera av grannarna i huset av sig till fastighetsägaren Stångåstaden och berättade att ingen fanns kvar i den aktuella lägenheten, och ville med tanke på hotbilden därför att namnet på dörren skulle tas bort.
– Vi ringde till polisen och Stångåstaden och uttryckte vår oro, berättar Amanda som bodde på fjärde våningen.
Trots att Polisen bevakat adressen sedan dess så detonerade en sprängladdning i trapphuset i förrförra veckan och en person greps i samband med händelsen. Trapphuset förstördes och hyresgäster i nio lägenheter fick evakueras. Det finns ännu ingen prognos för när de kan återvända till sina hem.
Rutiner ses över
Efter att SVT Nyheter Öst ställt frågor om varför namnet stod kvar i trapphuset, trots att de inte bodde där, så har nu fastighetsägaren Stångåstaden, tillsammans med polisen och Linköpings kommun, börjat se över sina rutiner.
I videon ovan berättar Stångåstadens säkerhetschef om varför de inte tog bort namnet från adressen.
Folkbokföring
Att uppsåtligen inte anmäla flytt till Skatteverket är olagligt.
Vem som helst har möjlighet att höra av sig till Skatteverket om man misstänker att någon står skriven på en adress men inte bor där.
Myndigheter har underrättelseskyldighet att anmäla misstänkt folkbokföringsfel till Skatteverket.
Källa: Skatteverket