Korp Wallman, projektledare för Söderköpings Gästabud

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Korp Wallman, projektledare för Söderköpings Gästabud, berättar i klippet hur de har finansierat årets evenemang. Foto: SVT Christian S Zetterdahl

Trots ekonomiska utmaningar – nu drar Söderköpings Gästabud igång

Publicerad

Söderköpings Gästabud har genom åren vuxit till att bli ett av Sveriges största medeltidsevenemang, med omkring 10 000 besökare årligen.

Men inför årets evenemang minskade dock bidragen och stödet från sponsorer avsevärt, vilket ledde till att arrangörerna i våras vädjade om hjälp.

– Jag skulle nog säga att det beror mest på den allmänna ekonomiska nedgången, vilket påverkar oss också eftersom företag och organisationer har mindre pengar att bidra med, säger Korp Wallman, projektledare för Söderköpings Gästabud.

Hon tror dock inte att besökarna kommer märka någon skillnad på årets gästabud, men för att rädda evenemanget för kommande år så hoppas man på fler stödmedlemmar.

– Vi arbetar hårt för att minska kostnaderna och är så tacksamma för alla volontärer som ställer upp. Vi vill inte heller införa någon entréavgift, eftersom vi vill att alla ska ha möjlighet att besöka oss. Istället hoppas vi att besökare och andra vill stödja oss som medlemmar, säger Korp Wallman.

Söderköpings Gästabud pågår mellan 30 augusti – 1 september.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.