60 procent av dem som har boendestöd i Norrköping förlorar alla sina boendestödjare. Foto: SVT

Trots löften: De flesta måste byta alla sina boendestödjare

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan nu berätta att hela 60 procent av dem som har boendestöd i Norrköping kommer att tvingas byta alla sina boendestödjare. Detta trots att kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg nyligen sa att det inte skulle bli så. För många är boendestödjaren en livlina – som 300 personer nu förlorar kontakten med.

SVT Nyheter har tidigare berättat att det pågår en stor omorganisation av boendestödet i Norrköping. Det handlar om människor som har det tufft i vardagen på olika sätt, till exempel på grund av en utvecklingsstörning, någon neuropsykiatrisk diagnos eller psykiska problem.

Livlinan försvinner

Boendestödjaren ska stötta i vardagen och för många är det också en livlina för att orka med. Därför blev oron stor när boendestödjarna i Norrköping ska flyttas runt.

Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) sa nyligen till SVT Nyheter att de som har boendestöd inte ska förlora alla sina boendestödjare. Foto: SVT

Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) sa nyligen i ett reportage i SVT Nyheter Öst att hon hoppades att man skulle lyckas skapa trygghet för de som har boendestöd.

– Då får man ju organisera det så att man inte förlorar alla sina stödjare, sa hon.

Blir inte som kommunalrådet sa

Men SVT Nyheter kan nu berätta att det inte blir så. Nyligen fick alla som har boendestöd ett brev med en lista på de nya boendestödjarna. Då visar det sig att de allra flesta förlorar samtliga boendestödjare som de har en kontakt med idag.

60 procent av dem som har boendestöd i Norrköping förlorar alla sina boendestödjare. Foto: SVT

Hela 60 procent tvingas byta ut alla sina boendestödjare. Det gäller 300 personer, varav många har en tuff situation redan från början.

Får dagligen reaktioner från brukare

Enhetschefen för boendestödet Jessica Anglén säger att hon dagligen får reaktioner från brukare som vädjar om att få behålla sina boendestödjare.

Jessica Anglén, enhetschefen för boendestödet i Norrköping, säger att man kommer att få byta boendestödjare om de boendestödjare man haft hamnar i ett annat team. Det här drabbar 60 procent av dem som har boendestöd, det vill säga de flesta. Foto: SVT

– Vi lyssnar och försöker se: Hur kan man tänka för att göra överföringen så bra som möjligt? Men man kommer få byta boendestödjare ifall man skulle förlora den som man har idag, säger Jessica Anglén.

Även om man inte klarar det, och säger det till er, så måste man alltså byta boendestödjare?

– Då är det upp till oss: Hur gör vi det här på allra bästa sätt för att möta upp de behov som finns?

Joachim hamnade på en psykiatrisk klinik med självmordstankar när han fick veta att alla boendestödjare skulle bytas ut. Vädjade att få behålla åtminstone en. Foto: SVT

Tvingas byta ut alla – trots självmordstankar

SVT Nyheter har pratat med Joachim som uttryckte självmordstankar och blev inlagd på en psykiatrisk klinik när han fick beskedet att han inte skulle få behålla någon boendestödjare.

Tar ni inte hänsyn till sådana saker?

– När vi får det till oss så är det viktigt att se: Hur möter vi upp den här personen här och nu, för att minska oron i situationen. Och det kan vi göra är att förklara, sätta oss ansikte mot ansikte och gå igenom de delar som påverkar den här personen. Det är ju delar vi tittar på för att möta upp personen och för att undvika att man mår så dåligt att man måste åka in till psykiatrin, säger Jessica Anglén.

Men Joachim kommer inte att få behålla någon av de tre boendestödjare som han har en relation till.

Får inte veta vem som kommer

Ett brev som gick ut till alla med boendestöd väckte stor oro. Där stod att man inte skulle få veta i förväg vem som kommer.

Linda Bredahl från Autism och Aspergerföreningen i Östergötland läser högt ur brevet som gick ut till alla boendestödjare. Foto: SVT

Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg sa att brevet var olyckligt och inte stämde. Hon sa att man skulle få veta i förväg vem som kommer.

Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) sa nyligen till SVT Nyheter att hon förutsätter att man genomför förändringen så att man får veta vem som kommer. Foto: SVT

Men så blir det inte, enligt de ansvariga cheferna för boendestödet. Det månadsschema som finns idag försvinner. Man kan få veta när någon kommer, och man vet att det blir någon i teamet. Men det är inte säkert att man får veta vem.

Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, säger att kontinutitet inte handlar om att få träffa samma person. Om man dokumenterar kan det komma olika personer – fast de gör på samma sätt. Foto: SVT

Se mer om vad Eva-Britt Sjöberg sa – och vad cheferna säger i videoklippet här ovanför.

Vad är boendestöd?

Boendestöd innebär att någon kommer hem till dig och hjälper dig. Men det är inte som hemtjänsten, att någon till exempel städar åt dig.

Utan det handlar om att vägleda och vara ett stöd till personer som mår dåligt psykiskt eller har neuropsykiatriska diagnoser som till exempel Asperger syndrom.

Boendestödjarna ska jobba med ”händerna på ryggen”, det vill säga stötta personen att klara av allt fler saker själv.

För många personer är boendestödet en livlina i vardagen. Boendestödet innebär att de klarar av att bo i en egen bostad. För en del handlar det också om att få sällskap och hjälp i olika sociala situationer, till exempel att gå på gym och träna eller att åka buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet