Foto: Fritz Schibli/TT

Trots skarpare lag blir många kvar på bårhuset

Uppdaterad
Publicerad

Sen 2012 finns en lag som säger att det får gå max en månad mellan död och begravning. Men den hjälper inte menar Bo Ask, obduktionstekniker i Norrköping, då det går att få dispens hos Skatteverket.

Det kan handla om avlidna som inte har några anhöriga och då har det blivit vanligare att ärendena fastnar hos kommunen som utreder dödsboet, säger han.

– Där har jag också sett en ökning att det blir vanligare att man ligger åtminstone fyra månader på bårhuset. Men vi har ju ingen statistik på det. Kroppen borde fortare gå till krematoriet och frysarna där. Den avlidne hamnar i en gråzon, menar Bo Ask.

Kommunen: svårt att skynda på

Gunilla Lemon, dödsbohandläggare i Norrköping, delar bilden att fallen blir fler eftersom fler lever ensamma idag och det kan vara svårare att hitta anhöriga. Även olika konflikter med anhöriga kan göra att utredningar drar ut på tiden.

– Jag förstår att han vill att det ska gå fortare att få kroppen till krematoriet, men släktutredningarna tar 6-8 veckor hos Landsarkivet i Vadstena och ibland längre. Jag ser inte att vi kan snabba på handläggningen, säger Gunilla Lemon.

Är det för lätt att få dispens när lagen trots allt kräver max en månad?

– Jag tycker ändå att möjligheten till dispens är bra för det kan finnas anhöriga som vill vara med på begravningen, säger Gunilla Lemon, dödsbohandläggare i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.