Polis i reflexvästar, avspärrningsband utanför trapphus vid lägenhetshus i Mjölby där explosion inträffat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från polisens arbete på plats vid lägenhetshuset i Västra Lundby i Mjölby där en explosion inträffade natten till den 23 mars. Foto: Pontus Stenberg

Två män åtalas för explosionen i Mjölby

Publicerad

Männen som är 18 och 19 år gamla åtalas för en sprängning i Mjölby tidigare i år.

Det var natten till den 23 mars som en entrédörr till ett flerfamiljshus sprängdes. Larmet inkom strax efter klockan tre på natten. Det uppstod skador inne i trapphuset men ingen person åsamkades fysisk skada.

En brand uppstod som släcktes av räddningstjänsten.

Kort efter detonationen greps en man i 45-årsåldern som sedermera blev anhållen. Men han släpptes och misstankarna avskrevs.

Nu har åklagare i stället valt att väcka åtal mot två unga män för dådet. En 19-åring som greps den 4 juni efter polisens fortsatta utredning. Den 2 juli greps en 18-årig man.

Ytterligare explosion

De båda åtalas för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt stämningsansökan menar åklagaren att 19-åringen tillverkade bomben och att 18-åringen transporterade den.

Det inträffade ytterligare en explosion samma natt i Mjölby vid ett flerfamiljshus. Men att det har någon koppling till första explosionen är inte bekräftat av polisen.

Åtalet gäller endast den första detonationen. De åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.