Annika Krutzén (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Krutzén (M) är ordförande i social- och omsorgsnämnden. Enligt henne är det ett problem att många unga kriminella och deras föräldrar inte vill ha hjälp från socialtjänsten. I klippet berättar hon mer. Foto: Axel Brantemo/SVT / Fredrik Persson/TT

Unga Linköpingsbor inblandade i gängkrig – trots tidiga insatser från socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Nu i veckan häktades en 16-årig pojke från Linköping misstänkt för totalt tre mord i Stockholmsområdet. Tidigare i våras dömdes också flera Linköpingskillar för förberedelse till mord . SVT:s genomgång visar att flera av dem tidigt var föremål för insatser från socialtjänsten.

Offentliga handlingar visar att den misstänkte 16-åringen tidigt i livet hamnade på glid. Redan när han var 14 hade han drygt 20-ärenden hos polisen, allt från rån till misshandel till övergrepp i rättssak. Han var föremål för flera insatser från socialtjänsten i Linköpings kommun.

Dömd för mordförberedelser

Samma mönster kan ses hos den 21-åring som dömdes för mordförberedelser i våras. Enligt dokument hade socialtjänsten i Linköping koll på honom sedan han var 12 år gammal.

– Jag kan inte kommentera individärenden. Men generellt gör socialtjänsten ett hästjobb just nu och arbetar väldigt mycket i områdena. Sedan saknar jag ett antal lagrum för att vi ska kunna arbeta mer effektivt, säger Annika Krutzén (M) som är ordförande i social- och omsorgsnämnden i kommunen.

Vill se föräldrakrav

Annika Krutzén hoppas kommuner framöver ska kunna ställa krav på föräldrar med lagstöd.

– Just nu finns det inget lagrum som gör att vi kan tvinga personer att ta emot insatser, säger hon.

Omhändertogs enligt LVU

Både 16-åringen och 21-åringen har bland annat omhändertagits enligt lagen om vård av unga, LVU. I båda fallen med anledning av deras umgänge med kriminella. 16-åringen uppgav själv i en dom från förvaltningsrätten att han fick pengar, droger och skydd från kriminella gäng.

– Långsiktigt måste det finnas en vilja hos individen och dess föräldrar att vilja ändra beteende, säger Annika Krutzén.

16-åringen var dessutom på rymmen från ett HVB-hem när de tre morden inträffade, enligt SVT:s uppgifter.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.