Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagaren om hur bevisläget ser ut och om han tror att dubbelmordet skulle ha kunnat förhindras. Foto: Blåljusbilder/SVT

Tonårspojke häktas misstänkt för morden i Tullinge och Västberga

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke häktas misstänkt för dubbelmordet i Tullinge då två kvinnor sköts ihjäl förra veckan. 16-åringen är även misstänkt för mordet vid Telefonplan, som skedde bara ett dygn tidigare.

I torsdags, strax före klockan 01, sköts en småbarnspappa ihjäl i en villa vid Telefonplan i södra Stockholm. Och under natten mot fredagen, bara drygt ett dygn senare, sköts två kvinnor till döds i en villa i Tullinge i Botkyrka kommun söder om Stockholm.

Sedan tidigare har två personer varit anhållna på sannolika skäl misstänkta för morden i Tullinge, men en av dem släpptes på fredagseftermiddagen. Misstankarna mot honom kvarstår men har försvagats. På adressen står en känd svensk artist skriven. Enligt SVT:s uppgifter var dådet riktat mot en anhörig till en person som kopplas till den pågående gängkonflikten inom Foxtrot-nätverket.

I båda fallen befann sig även barn i husen.

Över 20 brottsmisstankar

Den nu häktade 16-åringen är från Linköping men hade enligt uppgifter rymt från ett HVB-hem i Västmanland. Han häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och grovt vapenbrott i Tullinge samt mord, försök till två mord och grovt vapenbrott i Västberga.

I dokument från förvaltningsrätten framgår det att han i flera år har rört sig i kriminella miljöer. Han förekommer exempelvis i över 20 ärenden om misstankar om brott hos polisen, men kunde inte dömas för att han var under 15 år. Det handlar bland annat om rån, misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Tidigare i år dömdes han dock för ringa narkotikabrott. 16-åringen nekar till brottsmisstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.