Överenskommelsen innebär att Eons hetvattencentral läggs ner i hamnen och istället byggs en ny på Ingelstaområdet. Uppgörelsen innebär också att Norrköpings kommun får förköpsrätt på Eons mark på södra delen av hamnen för att utveckla området.
– Stadens utveckling kräver att vi även kommer att behöva bygga på den södra, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.
I det aktuella området finns bland annat Eons kraftvärmeverk som är en del av Norrköpings siluett.
– Jag hoppas verkligen att det blir kvar, inte som ett monument utan som en del i en levande stad, säger Lars Stjernkvist.
Långvarig strid
Överenskommelsen presenterades på fredagen efter en flerårig strid mellan kommunen och Eon. Kommunen har menat att Eons verksamhet hindrar bostadsbyggandet medan Eon velat vara kvar. Fallet har varit uppe i Mark- och miljödomstolen som 2016 gav kommunen rätt att säga upp Eons tomträtt i området. Eon överklagade till mark- och miljööverdomstolen som inte tog upp fallet. Eon överklagade då till Högsta domstolen. Men i avtalet som skrevs under fredagen står det att Eon drar tillbaka den ansökningen.
– Det har varit en situation där vi försökt flytta anläggningen vilket skulle kosta mellan tre och fem hundra miljoner kronor, säger, Stefan Håkansson, vd Eon Värme.
Rivs om fyra år
Eon kommer nu att arrendera området i hamnen fortsättningsvis till 2021 och därefter ska anläggningen rivas. Istället blir det en ny anläggning vid Ingelsta som ska gå på förnybart bränsle. Det är ännu oklart vad den prislappen hamnar på.
– Det är inte klart ännu, det handlar om vilken kapacitet den nya anläggningen kommer att ha, säger Stefan Håkansson, vd Eon Värme.