Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur roboten tar sig ner i vattnet för att ta bort sjögräs och alger från bassängen i Inre Hamnen i Norrköping. Foto: Marie Walter / SVT

Se roboten som bekämpar sjögräs i Norrköpings nya stadsdel Inre Hamnen

Publicerad

Efter att det har funnits stora problem med alger och sjögräs i bassängerna i Norrköpings nybyggda stadsdel Inre Hamnen ska nu robotar hjälpa till att hålla vattnet rent.

– De gör jobbet snabbare och effektivare, säger Daniella Aman projektledare på Norrköpings kommun.

För ett drygt år sedan var det premiär för det nya badet i Inre hamnen i Norrköping. Vattnet kommer från Motala ström och leds in till två bassänger dit allmänheten har tillträde. Dåvarande kommunalrådet Reider Svedahl invigde badet med en kallsup.

– Det var inte så gott. Jag tänkte att vi politiker, varför kan inte vi lära oss hålla käften någon gång, sa Svedahl då.

Men badet fick stänga i förtid då god vattenkvalité inte kunde säkerställas. I år ska det bli annorlunda då robotar ska hålla vattnet rent och därmed ska badglädjen kunna säkerställas hela säsongen, enligt kommunen.

– Tanken är att roboten ska köra på morgonen innan bassängerna öppnar. Så det är rent och fräscht när medborgarna kommer hit och badar, säger Daniella Aman, projektledare på Norrköpings kommun

Se roboten rensa sjögräs i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.