Jennie Tjulin, sakkunnig gymnasiet utbildningskontoret Norrköpings kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennie Tjulin, sakkunnig utbildningskontoret Norrköpings kommun, berättar hur du som förälder kan bidra till en större trygghet. Foto: Christian S Zetterdahl

Uppstartsvecka för gymnasiet i Norrköping: ”Fler föräldrar behövs på stan”

Publicerad

Många elever börjar sitt första år på gymnasiet den här veckan, och med tanke på tidigare års stök under uppstartsveckan är det viktigt att fler föräldrar och vuxna engagerar sig och är synliga ute i staden.

– Jag tror att många föräldrar skulle kunna göra mer för våra ungdomars trygghet, säger Jennie Tjulin, sakkunnig gymnasiet på utbildningskontoret Norrköpings kommun.

Uppstartsveckan fylls av aktiviteter och de nya eleverna får möjlighet att lära känna varandra. Skolorna ansvarar för arrangemangen under dagtid, men på kvällarna är det eleverna själva som håller i olika aktiviteter – som ibland kan urarta.

– Vi hjälps åt och försöker ha god koll på var aktiviteterna ska vara, så att kvällsvandrarna och polisen kan närvara på plats, säger Jennie Tjulin.

Norrköpings kommun arbetar tätt tillsammans med polisen och Svenska kyrkan för att skapa en trygg och positiv upplevelse under veckan.

Nytt för i år är att två samlingsplatser har införts i centrala Norrköping.

– Den ena är vid Söder Tull och den andra är i Carl Johans Park. Här finns personal och möjlighet att ladda telefonen, samt få lite chips och dricka. Vi hoppas att det kan bli trygga punkter, säger hon.

Jennie Tjulin berättar mer i klippet ovan om hur du som förälder kan bidra till en större trygghet.

Vad kan jag göra?

Skolorna och Polisen vill se dig där ungdomarna är på kvällarna. Du kan till exempel:

– Ta din kvällspromenad på stan

– Gå gärna ihop med andra föräldrar

– Var tillgänglig, stötta din ungdom emotionellt

källa: Norrköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.