Personer med demenssjukdom som bor på specialistenheter kommer att få behålla den högre personalbemanningen. Men det gäller bara 21 av 581 demensplatser i Norrköping. Bland annat Villa Sjöängen, som snart flyttar de äldre till ett nybyggt boende i Skarphagen. Foto: SVT

Ur riskanalysen: ”Försämrad kvalitet vid vård i livets slutskede”

Uppdaterad
Publicerad

Oron bland personal och chefer syns tydligt i de riskanalyser som har lämnats in – utifrån de planerade neddragningarna inom demensvården i Norrköping. Man är rädd för att brukare kommer att gå runt nedkissade, att vården i livets slutskede blir sämre och att många får vänta längre på att få gå på toaletten.

Det är en kraftig neddragning som planeras inom Norrköpings kommun när det gäller vården av demenssjuka. Totalt i kommunen finns nu 581 demensplatser. 560 av dem kommer att påverkas av neddragningarna.

– Det är de flesta boenden som berörs, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköping.

”Ökad väntetid”

Enligt de riskanalyser som personal och chefer har lämnat in kan det här få allvarliga konsvekvenser. Bland annat lyfter man fram de här riskerna som sannolika:

”Rätten att gå på toaletten prioriteras inte.”

”Boende lämnas utan tillsyn långa stunder vilket leder till ökad risk för personskada.”

”Mer våld mellan brukare kan uppstå på demensvåning.”

”Ingen personal i gemensamma utrymmen som upptäcker att en brukare går runt naken, nerkissad eller bara i blöja.”

”Försämrad kvalitet vid vård i livets slutskede.”

”En medarbetare får ansvara för större antal överlämnande av läkemedel vilket utgör risk för att medicinering uteblir.”

”Inte kunna utföra beviljade insatser. Brukare riskerar att inte få sina behov tillgodosedda.”

”Ökad väntetid på larmen för de boende.”

Det är endast 21 demensplatser som får behålla en högre bemanning. Det är de platser där man placerar personer med de allra största behoven av stöd och hjälp. Resten av demensplatserna kommer att få lägre bemanning.

”Vi sticker inte ut i länet”

Man sänker bemanningen på demensavdelningarna till 0,72 årsarbetare per plats. I praktiken innebär det till exempel att en avdelning med 12 platser som idag har drygt 11 årsarbetare istället får knappt 9 årsarbetare.

– Det är en rätt så kraftig neddragning, men jämför vi oss med andra kommuner i länet så sticker vi inte ut åt det låga hållet på något sätt. I Finspång har man exempelvis en bemanning på 0,74 årsarbetere på demensavdelningar, säger Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköping.

Så här stor är neddragningen i demensvården:

Två avdelningar får behålla bemanningen

Det är endast 21 demensplatser av 581 som får behålla en högre bemanning. Det är de platser där man placerar personer med de allra största behoven av stöd och hjälp. Idag finns de platserna på Villa Sjöängen i Kolmården, men den 4 februari flyttar de till nybyggda Kolonigatan i Skarphagen. Det finns även några platser på Trumpetaregatan.

Högre bemanning på privata boenden

Resten av demensplatserna, totalt 560 platser, kommer att få lägre bemanning. I ett första skede gäller det de 382 platser som finns på kommunala äldreboenden. De berörs direkt i år. De 178 platser som finns på privata boenden kommer att få behålla en högre bemanning tills avtalen löper ut om några år, 2024-2026.

21 boenden berörs

Totalt kommer 21 äldreboenden att få lägre bemanning. Man sänker bemanningen på demensavdelningarna från 0,94 årsarbetare per plats till 0,72 årsarbetare per plats. I praktiken innebär det till exempel att en avdelning med 12 platser som idag har drygt 11 årsarbetare istället får knappt 9 årsarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.