arkivbild a-traktorer och Susanne Wallhagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Wallhagen är utredare på VTI och anser att A-traktorerna egentligen inte är en fordonstyp som behövs idag. Hör mer i videon. Foto: Claudio Bresciani/TT och SVT

Utredaren: ”Fordonen kanske inte borde finnas i den utsträckning de gör idag”

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig tjej skadades allvarligt under söndagen i en trafikolycka i Mantorp där en A-traktor var inblandad. Enligt VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, borde åldersgränsen egentligen höjas.

– A-traktorerna har ett berättigande, men min synvinkel är trafiksäkerheten och att värna människoliv. Så för mig kanske fordonen inte borde finnas i den utsträckning de gör idag, säger Susanne Wallhagen, utredare på VTI.

Mer om hennes syn på A-traktorer i videon.

Antalet olyckor där fordonstypen är inblandad har ökar rejält sedan 2020 då det blev enklare att göra om vanliga personbilar till A-traktorer. Mellan 2016 och 2022 inträffade sju dödsolyckor där nio personer dog.

”Svensk företeelse”

Hösten 2023 skärptes reglerna kring fordonstypen och EU vill hellre se en så kallad B1-behörighet från 16 års ålder och bättre utbildning.

– Det här är en svensk företeelse. EU:s uppfattning är att det är ett jordbruksfordon. Nu använder en del det som ett ”lekfordon”, men även för att ta sig till och från skolan.

”Inte så mycket konsekvenstänk”

VTI har låtit göra en informationsfilm för att få ungdomarna som kör och åker A-traktor att bättre förstå riskerna och förändra sitt beteende.

– En ung kille som skadats allvarlig samt en kirurg medverkar i den.

Tar ungdomarna riskerna i trafiken på tillräckligt allvar?

– De har inte så stor erfarenhet, inte så mycket konsekvenstänk. Det är blandat. Säkerligen finns det de som förstår riskerna, men det finns också många som varken förstår riskerna eller tar dem på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.