Vad ska du göra om du hittar en djurunge?

Publicerad

Under våren föds många djur och i samband med detta kan det hända att de råkar hamna på fel plats. Hittar du en liten djurunge i trädgården kanske du genast tror att den har ramlat ur boet och är moderslös. Men så är oftast inte fallet.

Det säger Didrik Vanhoenacker som är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

– Oftast är ungarna inte moderslösa. En del fåglar hoppar ur boet fast de inte klarar sig själva, till exempel trastar hoppar ur boet fast de inte är flygfärdiga. Generellt när du hittar en djurunge är den inte övergiven. Harungar är oftast inte övergivna, mamman kommer och ger mjölk, men ger sig sedan iväg för att inte dra dit andra djur, säger Didrik Vanhoenacker.

Didrik Vanhoenacker Foto: SVT

”Oftast är ungen inte övergiven”

Vidare säger han att det är viktigt att att vara försiktig.

 – Det finns oftast en mamma, säger Didrik Vanhoenacker.

Än så länge har jourhavande biolog inte fått så många samtal som handlar om misstanke om övergivna djur. Delvis beror det på att det är tidigt på säsongen, säger han.

– En del djur och fåglar har fått ut ungar men den riktiga fågelhäckssäsongen börjar i maj.  Då finns mer mat som föräldrarna kan mata sina ungar med. Det varierar beroende på vädret, förra året hade vi mer snö i år har vi en tidigare vår, säger Didrik Vanhoenacker.

Ta kontakt med en viltrehabiliterare

Vidare säger han att det är viktigt att ta kontakt med viltrehabiliterare om man misstänker att en djurunge är övergiven eller om den är skadad.

– Det är viktigt att ringa viltrehabiliterare och rådfråga. De vet hur man ska ta hand om djur och finns listade på KVF:s, säger Didrik Vanhoenacker.

Ta hand om vilda djur – vad säger lagen?

  • Den som håller ett vilt djur i fångenskap utan tillstånd kan bli dömd för brott mot jaktlagen (1987:259).
  • Som privatperson får man ta hand om ett vilt djur i 48 timmar.
  • Därefter måste djuret överlämnas till en licensierad viltrehabiliterare eller släppas ut i naturen.
  • Enligt jaktlagen är alla vilda djur och deras bon fredade. Vilda djur får bara jagas, fångas eller dödas om det är tillåtet enligt jaktlagstiftningen.
  • Den som hittar ett skadat däggdjur eller fågel bör kontakta veterinär eller polis för att få en bedömning om djuret ska avlivas eller föras till en rehabiliteringsanläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.