– Ja det är ett glest nät i landet, det är få personer som är godkända rehabiliterare, säger Kenth O Ljungberg, ordförande i KFVs Riksförbunds styrelse.
Katastrofhjälp – Fåglar och vilt (KFV) är en förening som tar hand om skadade vilda djur, allt arbete sker ideellt. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket utfärdar rehabiliteringsgodkännanden efter ansökan och för att bli godkänd krävs att rehabiliteraren har en anläggning och kompetens passande för den aktuella djurarten. Personer som tar hand om vilda djur ska dessutom ha gått en tvådagars kurs i rehabilitering, som anordnas av föreningen.
”Det krävs mycket kunskap”
På föreningens hemsidan listas de som har tillstånd och som har gått med på att deras uppgifter publiceras. På vissa håll i landet finns det få rehabiliterare och i vissa län finns det inga alls, till exempel i Jönköpings, Kronobergs och Västmanlands län.
– Det finns ett behov. Men att intresset för att bli rehabiliterare är relativt lågt beror nog på att det krävs så mycket. Många ägnar en stor del av sin fritid och det krävs mycket kunskap, säger Kent O Ljungberg.
”Önskar det vore tätare i landet”
Respektive länsstyrelse godkänner plats sett till burar och anläggning. Dessa måste vara anpassade och godkända för att få ta hand om djur.
Du ska dessutom ha tillstånd från Naturvårdsverket.
Kenth O Ljungberg säger att det vore önskvärt om det fanns fler rehabiliterare jämt fördelade över landet.
– Jag önskar att det vore tätare med rehabiliterare. Det är oroade för det är så kompetensberoende. Det finns folk som försöker göra sitt bästa men gör fel saker och det är förödande för djuren.
Ta hand om vilda djur – vad säger lagen?
- Den som håller ett vilt djur i fångenskap utan tillstånd kan bli dömd för brott mot jaktlagen (1987:259).
- Som privatperson får man ta hand om ett vilt djur i 48 timmar.
- Därefter måste djuret överlämnas till en licensierad viltrehabiliterare eller släppas ut i naturen.
- Enligt jaktlagen är alla vilda djur och deras bon fredade. Vilda djur får bara jagas, fångas eller dödas om det är tillåtet enligt jaktlagstiftningen.
- Den som hittar ett skadat däggdjur eller fågel bör kontakta veterinär eller polis för att få en bedömning om djuret ska avlivas eller föras till en rehabiliteringsanläggning.