I början av juni i år reagerade sommarboende vid sjön Glan på att man inte längre kunde använda sin badvik.
– Jag har barnbarn som har badat här nere och skurit sig på någonting. Vi förstod väl inte riktigt var det var från början. Nu efteråt förstår vi ju att det är de här musslorna de har skurit sig på, säger Susanne Malmgren.
– När vi kom hit för en vecka sedan och såg att det var sådana enorma mängder, tänkte jag att så här mycket musslor har jag aldrig sett i hela mitt liv, säger Jakob Bergengren från Havs- och vattenmyndigheten.
Skadar slussar
Man tror att vandrarmusslan kom till Sverige från Kaspiska havet på 1920-talet och den har funnits i Mälaren i många år – men nu har den alltså plötsligt hittats även i Glan och Roxen. Förutom att musslan begränsar badandet och riskerar att slå ut inhemska arter, har den också ställt till problem i andra länder, där den bland annat satt igen vattenintag och skadat slussar och kanaler.
– Senare här i Glan har vi ju ett vattenintag och så även uppe i Roxen. Där kan det ju mycket väl bli problem i framtiden. Men det är så pass färskt så vi håller ju på att bilda oss en uppfattning just nu, vad vi egentligen ska kunna göra, säger Jakob Bergengren från Havs- och vattenmyndigheten.
– När den väl har etablerat sig i en sjö, så kan man inte bli av med den, utan då gäller det att se till att den inte sprids vidare. Man ska undvika att flytta båtar, flyttar man båtar ska man se till att de är rena och även att fiskeredskap är torra, så att man inte sprider musslan till nya sjöar. Väl i Glan här så kan man åtgärda den på begränsade platser, göra rent en badplats eller göra rent klipporna där man ska gå i och bada, men det går inte att bli av med musslan.