Vandrarmusslor som satt sig på en annan mussla Foto: Jakob Bergengren

Vandrarmussla hotar slå ut inhemska arter

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder av vandrarmusslor har hittats i sjön Glan och enstaka individer även i Roxens utlopp utanför Norrköping. Havs- och vattenmyndigheten varnar nu och försöker tillsammans med länsstyrelsen i Östergötland minimera spridningen.

Vandrarmusslan dök första gången upp i Sverige på 1920-talet och har förmodligen förts hit med fraktbåtar. Musslan som ursprungligen kommer från Kaspiska havet hittades förra året även i inre Bråviken. Därefter har spridningen fortsatt.

– I början av juni fick vi tips från sommarboende vid sjön Glan om att de inte längre kunde använda sin badvik på grund av kraftig tillväxt av små musslor, att barnen skar sönder fötterna. I förra veckan kunde vi säkert fastställa att det rör sig om vandrarmusslan och att det rör sig om rikliga förekomster i Glan och enstaka individer även i Roxens utlopp,  säger Erik Årnfelt vattenekolog på länsstyrelsen Östergötland.

Problemen med vandrarmusslan är framförallt kopplat till dess kraftiga tillväxt vilket kan störa bad- och friluftsliv. I andra länder har den satt igen vattenintag, skadat slussar och kanaler och skapat kraftig påväxt på båtar. Ursprungliga musselarter hotas även genom att de helt enkelt blir överväxta av invaderande vandrarmusslor, skriver Havs- och Vattenmyndigehetn i ett pressmeddelande.

– Vi oroade för effekterna när vandrarmusslan etablerar sig i Motala Ström och Götakanal. Här kan den lätt sprida sig till stora delar av södra Sverige och det finns mycket slussar och andra konstruktioner som kan få problem, säger Erik Årnfelt.

Länsstyrelsen i Östergötland och Havs- och Vattenmyndigheten arbetar nu för att följa upp utbredningen av de senaste fynden av vandrarmussla och att minimera spridningen av den.

Fakta: Vandrarmussla

Vandrarmusslan är triangelformad och upp till fyra centimeter stor som lever i sötvatten men även kan förekomma i bräckt vatten. Unga individer har ett tydligt zick-zackmönster och den kallas därför ibland även zebramussla.

Källa: Havs- och Vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.