Tänk tanken att du glider runt i din egenbyggda husbil och har friheten att kunna stanna till på en ny vacker plats – precis när det passar dig. Just det inspirerade Isabel Waite att bygga en egen van som går att bo i.
– Jag är mer eller mindre uppväxt med en van. Mina föräldrar byggde om en Peugeot när jag var liten och som vi åkte runt med under somrarna. Det var ju det bästa som fanns, säger hon.
”Intresset för vanlife ökar hela tiden”
Vanlife har sitt ursprung i surfkulturen från USA och Australien på 60-talet, men har under de senaste åren spridit sig till andra delar av världen – inte minst genom bilder och grupper på sociala medier.
– För fem år sedan byggde jag och min man vår bil ”Doris”. Då var det svårt att träffa andra på vägarna. Därför startade vi en Facebookgrupp för att nå ut till andra – och idag har den flera tusen medlemmar. Vi har även en podcast där vi pratar och intervjuar folk inom allt som har att göra med Vanlife. Så vi ser att intresset ökar hela tiden, säger hon.
Miljövänligt alternativ
Livsstilen inom vanlife handlar ofta om hållbarhet och miljömedvetande. Men frågan är hur miljövänligt det är att åka runt på vägarna med en gammal van?
– Visst, det är inte så miljövänligt, men det beror på vad du jämför med. Om vi väljer bort flyget så är det ju bättre. Vanlife handlar också mycket om att stå stilla på en plats och vara ute i naturen. Du blir också väldigt medveten om hur liten vattendunk du har i bilen, och många använder sig av solceller för elförsörjning, säger hon.
”Det finns inte så mycket plats”
Det är lätt att få en romantiserad bild av livet i en rullande van, men det finns också några nackdelar. I klippet nedan berättar Isabel Waite vilka:
Varför har vanlife blivit så populärt? Hör vad Isabel Waite svarar i klippet ovanför.