Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Under de år som jag har varit politiskt aktiv så har det aldrig sett så här illa ut”, säger Filip Reinhag (S). Foto: Patrik Widegren/SVT

Vården på Gotland tvingas spara miljoner: ”Extremt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Många sjukvårdsregioner har det tufft med ekonomin. På onsdagen kom beskedet att sjukvården på Gotland måste spara totalt 150 miljoner kronor de kommande två åren.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade på onsdagen att införa ett generellt anställningsstopp med undantag för vissa yrkesgrupper. Man ska också göra en fördjupad analys för att minska bemanningskostnaderna, för både egen och inhyrd personal.

Även besöksavgifterna som patienter betalar kommer att höjas.

Filip Reinhag (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att besparingarna kommer att märkas av allmänheten.

– Jag tror det är omöjligt att det inte kommer att ske när vi lägger ett så pass omfattande sparkrav inne i verksamheterna. Men min högsta prioritet är att skydda både patienter och personal så långt det är möjligt, säger han.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så påverkas avgifterna:

• Nuvarande vårdavgifter för besök på akutmottagning är 400 kronor, och föreslås höjd till 500 kronor.

• Vård av ambulanspersonal föreslås att höjas från 400 till 500 kronor om behandling sker och avslutas på plats, behövs fortsatt behandling är ambulans avgiftsbefriad.

• Besök vid vårdcentral föreslås höjas från 200 till 300 kronor.

• Besök till läkare på specialistmottagning föreslås ligga kvar på 300 kronor.

• Vid besök hos annan personal än läkare vid specialistmottagning föreslås en höjning från 200 till 300 kronor.

Källa: Region Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.