Är det rättsosäkert när Försäkringskassan gör olika beslut om liknande personer? Se när reportern ställer områdeschefen på Försäkringskassan till svars. Foto: Emil Larsson, SVT

Försäkringskassan: ”Variationen är inte bra för förtroendet”

Uppdaterad
Publicerad

Unga vuxna med en funktionsnedsättning har fått olika beslut – trots att de har liknande diagnoser. Försäkringskassan fick idag hård kritik i en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.

– Det är inte bra att det varierar över tid. Den delen är jätteviktig att få bukt på, säger Ingeborg Watz Forslund, områdeschef på Försäkringskassan.

Mellan 2016 och 2018 skedde en dramatisk ökning: Många unga vuxna med en funktionsnedsättning förlorade då sin aktivitetsersättning och blev hänvisade till att söka vanliga jobb. SVT:s granskning visade att många istället tvingades söka socialbidrag.

”Inte bra att det varierar”

Idag kom en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen som kritiserar Försäkringskassan eftersom besluten har förändrats över tid.

Granskning: Ett riktigt jobb

I videon kan du se hur Ingeborg Watz Forslund, områdeschef på Försäkringskassan reagerar på kritiken.

– Det är inte bra att det varierar över tid. Det ska finnas en förutsägbarhet. Jag tror att det är en viktig förtroendefråga, säger hon.

Men enligt Ingeborg Watz Forslund har Försäkringskassans utredningar blivit bättre sedan 2017.

”Våra utredningar höll inte den kvalitet som de borde”

– Det som vi såg 2017 var ju att våra utredningar inte höll den kvalitet som de borde. Och också att i vissa fall så kanske tillämpningen skulle se annorlunda ut.

Så er bild är att ni gjorde en delvis felaktig tillämpning med delvis undermåliga utredningar fram till den här förändringen?

– Ja.

Det betyder att utredningar och rättssäkerheten har blivit bättre efter 2016?

– Jag skulle vilja säga att det är väldigt svårt att svara på. Då skulle vi behöva göra en annan typ av granskning.

Försäkringskassan har fått rekommendationer från Inspektionen för socialförsäkringen. De har sex veckor på sig att svara.

Här kan du se hela granskningen ”Ett riktigt jobb”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet