– Vi är jättestolta över det. Det som är speciellt är att den är så högupplöst. Man gör oftast 3D-modeller över städer med flygplan med en kamera som tittar rakt ned, och då kan man göra en stad ganska effektivt och snabbt, men nu ville vi ha en superhög detaljeringsnivå och kvalité genom hela modellen, säger Katarina Nylander, verksamhetschef på Spotscale.
Brett användningsområde
Fyrtio kvarter runt strömmen i Norrköping har fotats med drönare för att kunna bygga upp 3D-modellen. Varenda vinkel måste finnas med för att kunna bygga upp bilden. Modellen är detaljerad och gör det bland annat möjligt att med 3D-glasögon se fullskaliga hus innan de är färdigbyggda. Tanken är att visualiseringen ska kunna användas för allt från stadsplanering till brottsutredningar.
– Det finns ett projekt där man ska titta på hur det kommer att vara i framtiden när drönare är ett trafikslag i samhället, så förutom det här med stadsdelarna har vi även postkontoret och flygplatsen i 3D. Då kan man titta på och simulera olika scenarios där drönare kanske transporterar olika saker emellan postkontoret och ute i staden och hur luftrummet kommer att se ut då. Det ska ju kunna samexistera med vanliga flyg och andra trafikslag, säger Katarina Nylander.
Större områden i framtiden
För att kunna sammanställa den 3D-modell som visades i dag har en person spenderat 80 timmar åt att flyga drönare och fota området. I framtiden menar Katarina Nylander att det kommer att gå snabbare att samla in data för en liknande modell, något som skulle göra det möjligt att till exempel skapa hela Sverige i 3D. Framtiden är dock inte här ännu.
– Det tar nog flera år eftersom vi behöver ett skalbart sätt att samla in data. Nu måste man kunna ta över och flyga manuellt, så den dag vi har drönare som kan flyga i tre dimensioner utan att krocka med någonting, som kan styra själva och som man kan programmera så att de kan samla in data över stora områden, då skulle vi kunna göra hur stora områden som helst egentligen.