I den vänstra sektionen visas en hand som häller vatten i ett genomskinligt glas med bubblande vatten. I den högra sektionen syns en man i en blå tröja stående framför en konferenslokal med bord och stolar. Bakgrunden är inredd med träpanel och detaljer som belysning och affischer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Annerfeldt (S), ordförande i kommunstyrelsen i Finspång, berättar varför de vill se en överföringsledning med vatten från Norrköping. Foto: SVT: Christian S Zetterdahl

Vattenförsörjning i Finspång: ”Vi satsar på ny ledning från Norrköping”

Uppdaterad
Publicerad

Finspångs vattenverk är från 1964 och har passerat sina glansdagar. Nu vill kommunen utreda möjligheten att säkerställa dricksvattenförsörjningen genom en ny överföringsledning från Norrköping. Detta istället för att investera i en renovering eller nybyggnation av det befintliga verket.

– Under onsdagen fattade kommunstyrelsen beslut om att ta nästa steg, vilket innebär att kostnadsberäkna och ta fram ett förslag på kontrakt med Nodra för en överföringsledning från Norrköping, säger Mats Annerfeldt (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Diskussionen om det gamla vattenverket och framtiden för vattenförsörjningen i Finspång har pågått i tio år, men nu går problemet inte längre att skjuta på framtiden.

– Sex av sju partier i fullmäktige står bakom det här och tycker det är rätt väg att gå, säger han.

Kostnad på upp emot 300 miljoner kronor

Ett nytt vattenverk eller en ny överföringsledning förväntas kosta runt 250-300 miljoner kronor.

– Kostnaden är ungefär densamma för båda alternativen, men skillnaden ligger i hur lång tid investeringen varar. Ett nytt verk håller i cirka 50 år, medan en överföringsledning varar i 100 år, säger Mats Annerfeldt (S).

Ett avgörande beslut för vidare utredning kommer att tas i kommunfullmäktige den 5 februari.

I klippet ovan berättar Mats Annerfeldt (S) mer varför de vill se en överföringsledning från Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.