Kostråden för insjöfisk med höga halter av PFAS väntas skärpas framöver, rapporterar Ekot. Om preliminära gränsvärden från EU:s livsmedelsmyndighet går igenom, leder det till att fisk från Vättern bör ätas högst en gång i månaden, säger Rickard Bjerselius som ansvarar för kostråd på Livsmedelsverket.
– Det är en avsevärd skärpning. I dag kan man äta 340 gram per dag. Så det är alltså en minskning med 80 ggr, jämfört med nuvarande hälsobaserade gränsvärde.
EU:s livsmedelsmyndighet EFSA har föreslagit kraftigt sänkta gränsvärden för hur mycket av de hormonstörande kemikalierna PFAS vi bör få i oss genom mat och dryck. Fisk-värdet är beräknat för en person som väger 60 kilo. Det här är alltså preliminära värden.
EFSA:s slutliga besked väntas i vinter
I Vättern har flera sorters matfisk för höga värden av PFAS. Om EFSA:s nya förslag går igenom, bör det betydligt mer sällan ligga Vätterfisk på tallriken, enligt Livsmedelsverkets räkneexempel.
– Ja, räknar man krasst på de uppmätta värdena, innebär det att man kan äta ungefär 30 gram Vätterfisk i veckan. Det blir ungefär en gång i månaden om en portion är 120 gram.
Livsmedelsverket ger lokala kostråd till kommuner som har funnit PFAS i dricksvatten eller fisk, eller i andra livsmedel. Råd, som alltså formas efter lokala förutsättningar.
Rickard Bjerselius säger att de flesta svenskar trots allt får i sig mindre PFAS än den nya skärpta normen som föreslås.
– Generellt så ligger befolkningen i Sverige relativt bra till, men får man i sig kontaminerat vatten eller äter mycket fisk som fångats i de här sjöarna och vattendragen så kan halterna komma att höjas, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.
FAKTA OM PFAS
- Det används över 4000 olika PFAS-ämnen i hela världen.
- De finns i exempelvis skoimpregnering, möbeltyger och smink.
- Kommuner och myndigheter tar bara prover på drygt 20 stycken, så det kan alltså finnas många fler ute i naturen .
- De flesta av PFAS-ämnena är dåligt undersökta när det gäller miljö- och hälsoeffekter.
- Endast en handfull av alla PFAS-ämnen har blivit undersökta med djurförsök, bland annat PFOS och PFOA.
- PFOS och PFOA kan orsaka ökad risk för förhöjda kolesterolnivåer, sänkt antikroppssvar vid vaccinering, sänkt födelsevikt och ökad risk för förhöjda levervärden.
- Vissa typer av PFAS är väldigt svårnedbrytbara, de är alltså mycket svåra att bli av med när de väl hamnat i naturen.
- PFAS är även vattenlösliga, vilket gör att de förorenar både grund- och ytvatten.
- PFOS går att rena, men det krävs en väldigt dyr teknik.
Källor: Anders Glynn, Professor i toxikologi med inriktning livsmedel, SLU och Anna Kärrman, universitetslektor och docent i miljökemi vid Örebro universitet.