Med hjälp av leksaksgubbar och dockhus hjälper Sara Ludvigsson och Maria Dahl Karlgren på Barntraumaenheten i Motala att bearbeta trauma efter att ha förlorat en förälder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det absolut värsta ett barn kan vara med om är att plötsligt förlora en förälder genom mord – och själv ha bevittnat det”, säger Maria Dahl Karlgren på Barntraumaenheten i Motala. Foto: Linnea Burén/SVT

Barntraumaenheten i Motala: ”Vi får höra livsberättelser många hade ryggat för”

Uppdaterad
Publicerad

Till barntraumaenheten på Motala lasarett kommer barn som plötsligt förlorat en förälder eller ett syskon. Det kan handla om cancer, suicid eller trafikolyckor – men också genom mord.

– Jag tror jag har haft åtta mordfall sedan jag började här, säger Maria Dahl Karlgren vid Barntraumateamet i Region Östergötland.

Så fort polisen får veta att ett barn bevittnat ett mord inom familjen ska de ta kontakt med barntraumaenheten.

– Då handlar det om väldigt basala saker som att ge barnen en filt, mat, dryck och lösa var de ska sova i natt och svara på frågor om var föräldrarna är. Ge stabilitet och information, säger Sofia Ludvigsson, kurator vid Barntraumateamet i Region Östergötland.

Så här behandlas barntrauma

Kuratorerna har sedan daglig kontakt med de drabbade barnen för att hjälpa till med bearbetning och behandla traumat.

– Vi pratar om döden varje dag och har fått höra livsberättelser som många hade ryggat för, men det är en viktig uppgift för oss. När en förälder har dött hamnar barnet ofta med främmande vuxna som inte vågar prata om det som hänt, säger Maria Dahl Karlgren.

Så bearbetar teamet barnens trauma med miniatyrer av brottsplats, rättsal och begravning – se klippet ovan.

Här kan du få stöd när du, eller någon i din närhet, blir utsatt för våld i nära relationer:

Till Bris kan både vuxna och barn ringa för att få hjälp och stöd. De som svarar är utbildade kuratorer och ger råd och vägledning i allt från svåra till mer vardagliga frågor. Ring 116 111

1177 Vårdguiden hittar du information och hjälp med hur du ska göra för att ta dig ur en våldsam relation, och för att må bättre. 

Där finns också många bra länkar beroende på vilken sorts stöd du behöver. Här finns bland annat kontaktuppgifter till kvinnojourer via Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige), Kvinnofridsjouren,  Jourhavande medmänniska och många fler.

Ring 114 14 om du vill komma i kontakt med polisen, exempelvis för att lämna tips eller anmäla brott.

Ring genast 112 om det är fara för livet.

Källa: Bris, 1177 Vårdguiden, Roks, Kvinnofridsjouren, Jourshavande medmänniska och polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.