Läs hela reportaget om sjuksköterskan som slog larm här
Konkurrensen om sjuksköterskorna är brutal.
– Man kan nästan dubbla lönen hos ett bemanningsföretag om man räknar in ob-tillägget, tror Christer Timvik.
”Landstingen är så korkade att de går med på det här”
Han har jobbat som specialistsjuksköterska på Vrinnevisjukhusets operationsavdelning i 15 år. Men den här veckan packade han väskan och åkte till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Som anställd i ett bemanningsföretag.
– Och landstingen är så korkade att de går med på det här. Varför kan de tänka sig att betala ut de här högre lönerna till bemanningsföretagen, men inte till de som redan jobbar i landstingen?
”Det här är bara början”
Så länge lönesättningen i landstingen ser ut som den gör ser Christer Timvik ganska mörkt på framtiden.
– Det här är bara början.
I SVT:s enkät skriver alla partier om att förbättra arbetsmiljön för att få sjuksköterskorna att stanna. Men det är ont om konkreta löften som märks i lönekuvertet.
Vallöftena: Bonus och konkurrensmässiga löner
Centerpartiet vill införa en nationell bonus för nyutexamninerade sjuksköterskor som stannar fem år i yrket.
Liberalerna skriver att regionen måste bli ”mer konkurrensmässiga lönemässigt.” Men för många av partierna verkar som att det är nationella pengar som ska bekosta satsningarna.
Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna lyfter fram nationella sjukvårdssatsningar som skulle kunna ge extra pengar till vården i Östergötland.
Men det förutsätter förstås att partierna kan genomföra satsningen på riksplanet.
Vänsterpartiet vill införa en arbetstidsförkortning och stoppa neddragningarna i Region Östergötland de kommande tre åren. Men även de kostnaderna måste förstås finansieras.
Och under tiden som politikerna hoppas på nationella satsningar lockas allt fler sjuksköterskor till bemanningsföretag och kommunala vårdboenden – som betalar betydligt bättre.
Riktad rekrytering: ”Vet att flera tackat ja”
Sjuksköterskan Annki Svedberg berättar att hon har hört talas om privata vårdboenden som ringer upp utvalda sjuksköterskor i närheten av privata boenden och erbjuder flera tusenlappar mer i lön. Och bättre arbetsvillkor.
– Det har jag hört från flera håll och även att flera har tackat ja. Och det är egentligen ganska smart.
Även andra sjuksköterskor berättar samma sak för SVT Nyheter.
Det räcker inte längre att lova bättre arbetsmiljö, konstaterar Vårdförbundets ordförande i Östergötland Emma Klingvall.
– En bra arbetsmiljö skulle delvis kunna kompensera en låg lön, men man har pratat om att förbättra arbetsmiljön i så många år och det blir inte bättre, snarare sämre. Regionen har minskat med 22 heltidsanställningar på sjuksköterskesidan hittills i år och då måste man börja se till att lönerna ökar.
Varför sa ett tiotal sjuksköterskor upp sig från Vrinnevisjukhusets operationsavdelning i somras?
Hur ska Region Östergötland locka sjuksköterskor? Här är några av förslagen:
Vänsterpartiet: Förkorta arbetstiden för vårdpersonal som arbetar i dygnet-runt-verksamhet.
”Vi har tittat på andra delar i landet som har lyckats med att rekrytera personal, korta vårdköerna och förbättra sjukvården. Då har kortare arbetstid för sjuksköterskor varit en enorm framgång.”
Miljöpartiet: Göra yrket och arbetsplatsen mer attraktivt.
”Stöd till sjuksköterskor som chefer, stöd till karriärutveckling och konkurrenskraftiga löner, flexibla arbetstidsmodeller och en god arbetsmiljö, stöd för utbildning till specialistsjuksköterska, bra introduktionsprogram vid anställning.”
Socialdemokraterna: Anställa servecievärdar.
”Vi vill avlasta vårdens personal genom att anställa servicevärdar som kan utföra arbetsuppgifter såsom städning, fylla på förråd och transporter. Vårdens personal ska ägna sig åt vård.” Partiet vill ”utveckla hälsosamma arbetstider”.
Moderaterna: Införa arbetstidsmodell som ger tid för återhämtning
”I grund och botten handlar det om att värna vårdens medarbetare och förbättra villkoren. Vi vill till exempel höja ob-tillägget för alla som jobbar i vården, införa arbetstidsmodeller som ger tid för återhämtning, reflektion, handledning och kompetensutveckling.”
Centerpartiet: Examenspremie efter fem år
”Centerpartiet vill införa ett nationellt sjuksköterskelyft och föreslår att personer som tar sjuksköterskeexamen ska få 60 000 kronor i examenspremie efter sina första fem år som sjuksköterska.”
Kristdemokraterna: Specialisttjänstgöring för sjuksköterskor.
Införa specialisttjänstgöring för sjuksköterskor inom Region Östergötland, hitta fler kombinationstjänster där man roterar mellan vårdarbetet och administrativt arbete, införa vårdserviceteam ”som kan utföra enklare serviceuppgifter”.
Liberalerna: Konkurrensmässiga löner
”En stor satsning på personalen måste till för att sticka ut i konkurrensen, bland annat genom att erbjuda fler medarbetare karriär- och lönestegar samt vidareutbildning med lön. Vi måste även bli mer konkurrensmässiga lönemässigt.”
Sverigedemokraterna: Avlasta sjuksköterskor från administration
Föreslår bland annat att “läkare och sjuksköterskor avlastas från administrativa uppgifter och basala vårduppgifter, i betydligt högre utsträckning än vad som sker idag.”
Vad vill partierna göra åt de långa köerna i vården?