Conny Wallon, slutade som chef för kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, för en vecka sedan. Han sade upp sig i protest mot de långa operationsköerna. ”Vi måste locka med något”, säger han om sjuksköterskebristen. Foto: SVT

Kirurgchefen Conny sa upp sig i protest: ”Det måste få kosta”

Publicerad

DEL 3: Kirurgchefen sa upp sig i protest när han såg svårt sjuka cancerpatienter drabbas. “Jag fick bara positiva reaktioner efter det. Jag sa ju sanningen”, säger Conny Wallon. Vad tror han på för lösning?

Läs hela reportaget om sjuksköterskan som slog larm här

En cancerpatient som bör få vård inom 14 dagar enligt vårdprogrammet ska inte behöva vänta i tio veckor, slår Conny Wallon fast.

Val 2018 – #dinröst

Han sa upp sig som chef för kirurgen i Linköping i protest mot de långa operationsköerna. Nu efterlyser han tydligare prioriteringar från politiskt håll. Så att de svagaste patienterna får vård först.

Sjuksköterskorna kan välja och vraka

Samtidigt förstår han politikernas dilemma. Behoven har ökat. Vi lever längre och kan behandla allt fler sjukdomar. Det leder till att patienterna på sjukhuset behöver väldigt omfattande vård.

Under tiden har lönerna i offentlig sektor släpat efter – och arbetslösheten krympt. Sjuksköterskorna kan välja och vraka. Varför ska de då välja ett sjukhus där arbetet blir allt tyngre?

Tungt jobb med obekväm arbetstid

– Dagens ungdomar vill inte ha tunga jobb med obekväma arbetstider på kvällar och helger. I så fall måste vi ju locka med något annat. Och då måste man öppna upp för arbetstidsmodeller, säger Conny Wallon.

Conny Wallon, tidigare kirurgchef i Linköping, tror på kortare arbetstid. ”Men arbetstidsmodeller kräver mer personal initialt. Och då måste vi locka med högre lön.”

Och det verkar som om partierna i Region Östergötland håller med.  I SVT:s enkät med partierna i Region Östergötland skriver flera om just arbetstiderna:

Valllöftena: Hälsosamma och flexibla arbetstidsmodeller

Miljöpartiet vill införa ”flexibla arbetstidsmodeller”.

Socialdemokraterna vill ”utveckla hälsosamma arbetstider”.

Och Moderaterna ska ”införa arbetstidsmodeller som ger tid för återhämtning”.

Men grundproblemet är: Det kostar pengar.

Men: Arbetstidsmodeller finns redan

Flexibla arbetstidsmodeller finns redan på flera sjukhusavdelningar.

– Hos oss lägger alla sitt eget schema var sjätte vecka. Jag upplever att många tycker att det är bra att kunna påverka, säger Åsa Dahl som är vårdenhetschef på neurokirurgen i Linköping.

Men i längden behövs något mer, anser hon. Och det stavas arbetstidsförkortning.

Åsa Dahl är vårdenhetschef på neurokirurgen i Linköping. Där har man lyckats få personalen att trivas med hjälp av arbetstidsscheman där man själv får välja arbetstider. Men hon tror att man även behöver förkorta arbetstiden om personalen ska orka – och det bestämmer hon inte själv över.

– Vi vårdar i dag patienter som är mycket sjukare. Det kräver mer, både fysiskt och psykiskt. Då kan man kanske inte räkna med att alla kan jobba heltid. Då måste man kompensera, så att man får vara ledig en dag extra då och då.

Inte upp till enhetschefen

Men det är inget som Åsa Dahl själv som vårdenhetschef kan besluta om.

Då behövs politiska beslut. Och de kostar pengar.

Då behövs mer personal

– Om man ska införa en arbetstidsmodell så går det ju förstås åt mer personal initialt för att täcka alla arbetspass. På sikt kan det få folk att stanna. Men det svåra är att starta upp modellen. För då behöver man ju 10 sjuksköterskor till, säger Conny Wallon, tidigare verksamhetschef på kirurgkliniken.

Därför är första steget att locka till sig – eller att stjäla om man så vill – personal från andra arbetsgivare.

– Och då måste man betala bättre.

Rekryterare ringer sjuksköterskor som bor nära privata vårdboenden: ”Vi kan erbjuda flera tusen mer i lön.” 

Och förra veckan gick sjuksköterskan Christer Timvik till i ett bemanningsföretag.

Reportaget fortsätter här

Christer Timvik är specialistsjuksköterska på Vrinnevisjukhuset. Han har valt att börja jobba på ett bemanningsföretag, men anser egentligen att det är fel att landstingen anlitar bemanningsföretagen. Det vore bättre om de betalade bra lön till dem som stannar, anser han.

Hur ska Region Östergötland locka sjuksköterskor? Här är några av förslagen:

Vänsterpartiet: Förkorta arbetstiden för vårdpersonal som arbetar i dygnet-runt-verksamhet.

”Vi har tittat på andra delar i landet som har lyckats med att rekrytera personal, korta vårdköerna och förbättra sjukvården. Då har kortare arbetstid för sjuksköterskor varit en enorm framgång.”

Miljöpartiet: Göra yrket och arbetsplatsen mer attraktivt.

”Stöd till sjuksköterskor som chefer, stöd till karriärutveckling och konkurrenskraftiga löner, flexibla arbetstidsmodeller och en god arbetsmiljö, stöd för utbildning till specialistsjuksköterska, bra introduktionsprogram vid anställning.”

Socialdemokraterna: Anställa servecievärdar.

”Vi vill avlasta vårdens personal genom att anställa servicevärdar som kan utföra arbetsuppgifter såsom städning, fylla på förråd och transporter. Vårdens personal ska ägna sig åt vård.” Partiet vill ”utveckla hälsosamma arbetstider”.

Moderaterna: Införa arbetstidsmodell som ger tid för återhämtning

”I grund och botten handlar det om att värna vårdens medarbetare och förbättra villkoren. Vi vill till exempel höja ob-tillägget för alla som jobbar i vården, införa arbetstidsmodeller som ger tid för återhämtning, reflektion, handledning och kompetensutveckling.”

Centerpartiet: Examenspremie efter fem år

”Centerpartiet vill införa ett nationellt sjuksköterskelyft och föreslår att personer som tar sjuksköterskeexamen ska få 60 000 kronor i examenspremie efter sina första fem år som sjuksköterska.”

Kristdemokraterna: Specialisttjänstgöring för sjuksköterskor.

Införa specialisttjänstgöring för sjuksköterskor inom Region Östergötland, hitta fler kombinationstjänster där man roterar mellan vårdarbetet och administrativt arbete, införa vårdserviceteam ”som kan utföra enklare serviceuppgifter”.

Liberalerna: Konkurrensmässiga löner

”En stor satsning på personalen måste till för att sticka ut i konkurrensen, bland annat genom att erbjuda fler medarbetare karriär- och lönestegar samt vidareutbildning med lön. Vi måste även bli mer konkurrensmässiga lönemässigt.”

Sverigedemokraterna: Avlasta sjuksköterskor från administration

Föreslår bland annat att “läkare och sjuksköterskor avlastas från administrativa uppgifter och basala vårduppgifter, i betydligt högre utsträckning än vad som sker idag.”

Vad vill partierna göra åt de långa köerna i vården?

Här är en snabbguide till regionvalet i Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet