Efterfrågan på livsmedel och jordbruksråvaror ökar i både Sverige och världen, men samtidigt minskar produktionen i landet.
Trenden måste vändas och till hjälp har lantbrukarna länsstyrelsens regionala livsmedelsstrategi, liksom regeringens nya handlingsplan.
– Än så länge har vi inte märkt av den, ingen verkstad på gårdsnivå, säger lantbrukarna Helen och Jonas Eriksson.
Det viktigaste för att klara livsmedelsproduktionen i landet, menar de är att få samma villkor i hela Europa.
– Livsmedel som inte är godkända att produceras i Sverige – ska vi verkligen ha dem här?
Hör Helen och Jonas i videon här ovan om vad som behövs för att få fart på produktionen.
”Utnyttjar inte sin enorma potential”
Familjen driver ett allsidigt lantbruk på Grimstad gård intill Roxen nära Norsholm.
– Sverige utnyttjar inte sin enorma potential för nötkött och det är mycket synd.
Självförsörjningsgraden i landet är bara 45 – 50 procent.
– Vi har stora naturliga förutsättningar för betesbaserad nötköttsproduktion och vi skulle kunna bygga upp något väldigt stort. Irland, som har ungefär samma klimat som oss, har åtta gånger sin egen försörjning.