Foto: SVT

Vill höja ersättningen vid trafikeftersök

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningen till eftersöksjägare är oskäligt låg, det menar Jägareförbundet som nu föreslår en höjning.

– Med den insats, tid och oregelbundna tider det handlar om är det inte en skälig ersättning, säger jaktvårdskonsulent Benny Nilsson vid jägareförbundet Östergötland.

Det är jägareförbundet i Jönköpings län som föreslår i en motion att höja ersättningen. Även inom Jägareförbundet i Östergötland finns en liknande motion, säger Benny Nilsson.

– Det här är någonting som man har pratat om även inom vårt område, säger han.

De allra flesta trafikolyckor som inträffar där djur är inblandade rör rådjur.

Vill höja ersättningen till 1 000 kronor

– Idag får en eftersöksjägare 400 kronor för hjort/rådjur och vi får ingen reseersättning under fem mil. Vi har dessutom jour dygnet runt och året runt, säger Thomas Högberg, vid Jägareförbundet Östergötland.

Jägareförbundet i Jönköpings län föreslår nu att eftersök på rådjur ersätts med 1 000 kronor och eftersök på älg eller vildsvin ersätts med 1 000 kronor. Idag ersätts eftersök på älg och vildsvin med 700 kronor.

Om inte nivåerna höjs kan det enligt Thomas Högberg innebära att färre genomför uppdrag som eftersöksjägare.

– Det är svårt att engagera folk ideellt och blir vi färre kan det innebära längre resor och då uppfylls inte kraven om att minska djurs lidande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.