– Vi har ju aldrig haft så mycket vilt, sedan Istiden, både både viltarter och antal vilt, så att det finns ju förutsättningar att vi ska få tag på viltkött. Men det mesta kött som skjuts förbrukas inom familjen, och en del säljer ju och det får man ju göra förutom att man inte får sälja vildsvin och björn, som kan innehålla trikiner, säger Lars Ståhl, Jägareförbundet i Östergötland.
Skjuts 100 000 vildsvin om året
En lösning på viltköttsbristen skulle enligt Jägareförbundet vara vara att jägarna själv fick tillstånd sälja vildsvinsköttet, för det skjuts numer fler vildsvin än älgar, runt 100 000 om året. Dessutom får vildsvin skjutas året runt.
– Det skjuts för mycket vildsvin och när man har fyllt sina frysboxar, vad ska man göra då med köttet?
Varför inte sälja det vidare till viltslakterierna?
– Det är ont om viltslakterier och är det tio mil till närmsta viltslakteri och då åker man inte en natt 10-20 mil fram och tillbaka för att lämna ett vildsvin, säger Lars Ståhl.
Fler viltslakterier
Ulrik Saanum driver ett av vildslakterierna i länet och enligt honom är det fler viltslakterier som skulle bota bristen på viltkött:
– Man skulle göra det enklare för viltslakterier att driva verksamheten för att få tjänligt viltkött på marknaden.
Vad är det för skillnad då på det kött som ni slaktar och det som jägarna slaktar?
– Vi har garanterat hög hygien och friska djur, säger Ulrik Saanum.