– Den här kraftledningen är anledningen till att vi vill bygga en vindkraftspark här, säger Alf Gustafsson, ordförande för Kolmårdsvind, och visar den kraftledning som sträcker sig genom skogen vid Marviken.
Kraftledningen byggdes för kraftverket Marviken, som fungerade som ett reservoljekraftverk fram till 2009 då företaget Vattenfall la ned det.
– De tycker att det är jätteroligt att vi kanske eventuellt börjar använda den, det här är ju den näst starkaste ledningen som finns i nät i Sverige, säger Alf Gustafsson.
Alf Gustafsson visar platsen för vindkraftsparken – Se hela inslaget här
Bara vindkraft i väst
I den allra största delen av Östergötland finns det i dag inte ett enda vindkraftverk. De 144 vindkraftverk som byggts i länet finns alla samlade i den allra västligaste delen. När föreningen Kolmårdsvind nu efter fem års arbete fått nej till en vindkraftspark i vattnet utanför Marviken hoppas de på större framgång på land.
– Då har du här fem snurror, två precis här framför oss och tre där nere närmre Marviken, säger Alf Gustafsson och visar var de eventuella vindkraftverken skulle kunna stå.
Sammanlagt vill föreningen bygga 12 stora snurror med kapacitet för 3-5 megawatt.
– Här har vi berg, det är bara att borra fast dem rakt ned. Vi borrar 40 meter ner, massor av borrhål, sätter fast dem och gör ett litet fundament på tre meter i diameter, fortsätter Alf.
Historiskt låga elpriser
Just nu är det dock kärvt att investera i vindkraft. Elpriserna är historiskt låga och även stödet för vindkraft är historiskt lågt.
– Men det räknar vi med att det kommer att förändras ganska snabbt, vi ska ju stänga av fyra kärnkraftverk, säger Alf.
Räknar ni med att få samma motstånd den här gången som vid Marviken?
– Nej, absolut inte. Markägarna är jättepositiva, det är dem som har kontaktat oss när vi har hållit på med Marviken och ville att vi skulle undersöka de här möjligheterna.