Utanför det nedlagda kraftverket Marviken kan Östergötlands första vindkraftspark till havs komma att byggas. Men det är inte alla som är förtjusta över förslaget.
– Ja, förutom att det stör naturbilden kommer det också störa frilufts- och fågellivet här ute. Vi tror det kommer påverka örnar och andra arter som finns här, menar Carl Dahlstedt, samordnare hos Lönsholms- och Broxviksgruppen.
För knappt ett år sedan ansökte projektet Vindkraft Marviken om att få bygga 14 vindkraftverk bland öarna vid Bråvikens mynning. Medlemmar i projektet är bland annat Kolmårdsvind och Hyresbostäder.
”Perfekt infrastruktur”
– Hela infrastrukturen är perfekt egentligen. Det finns få ställen som är bättre än det här, sa Lars Sandell från Kolmårdsvind till Östnytt i januari i år.
Även kommunens tjänstemän menar att en vindkraftsetablering kan skada natur- och kulturvärden i området. Politikerna i kultur- och fritidsnämnden håller till stor del med men har ändå beslutat att säga ja eftersom man tycker att behovet av förnyelsebar energi är så pass stort.
”Klimatförändringarna viktigare”
– Det är politikens utgångspunkt att vi ska väga olika intressen mot varandra och då är vår bedömning att de långtgående konsekvenser som kommer bli av den pågående klimatförändringen är långt mycket större än de konsekvenser för natur- och kulturmiljön som etableringen av vindkraftsparken innebär, anser Olle Vikmång (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun.
– Klimat är alltid viktigt men det här är ju också en form av både miljö och klimat som vi diskuterar nu, säger Carl Dahlstedt, samordnare hos Lönsholms- och Broxviksgruppen