Gotland brukar lyftas fram som ett område där det finns mycket örn, samtidigt som det finns mycket vindkraft. Men att det här skulle vara ett exempel på att vindkraftverk och örnar kan samexistera håller inte alla med om.
Måns Hjernquist är ordförande för Gotlands ornitologiska förening, men också viltrehabiliterare. Det är ofta han som kallas ut när örnar har hittats skadade eller döda. Enligt honom så är vindkraften numera den vanligaste orsaken till onaturliga dödsfall hos örnar.
– Uppskattningsvis 20 örnar dör på Gotland per år av vindkraft, säger Måns. På Gotland är vindkraften väl utbyggd. Samtidigt så finns det cirka 100 häckande par av havs- och kungsörn. Men det här ska inte ses som ett tecken på att vindkraftverk och örnar går bra ihop menar Måns Hjernquist.
– De örnar som finns på Gotland, ta havsörn till exempel, så är det inflyttade individer från andra populationer. Havsörnar som har fötts i Östergötland och Sörmland, de kommer till Gotland. Om de dör här, och det är i ett attraktivt område, så kommer det nya hela tiden, säger han.
Stoppar nya projekt
Så delar av Gotland dränerar Sverige på örnar, säger han. De senaste åren har den ökande örnstammen stoppat nya vindkraftprojekt på ön. Praxis som säger att verken inte får placeras närmare än 2-3 kilometer från ett örnbo gör det allt svårare att hitta lämpliga platser.
– Ja det är i princip alla projekt sedan ett knappt tiotal år tillbaka som har stoppats på grund av det här, säger Andreas Wickman, vice ordförande för föreningen Gotlands vindelproducenter.
Smarta kameror
Föreningen vill därför från januari 2019 göra ett testprojekt med smarta kameror på vindkraftverk som stoppar verken när en skyddsvärd fågel kommer i närheten.
– Det är nödvändigt att vi hittar en lösning som möjliggör samexistens, annars så blir det ingen utbyggnad som betyder någonting på Gotland, säger Andreas Wickman.