Enligt 1177 är vinterkräksjukan som mest aktuell mellan november och april. De flesta blir sjuka mellan januari och mars.
Den första vågen av vinterkräksjukan verkar nu ha nått region Östergötland, som på sociala medier skriver att viruset har börjat spridas.
– Poängen med att gå ut med varningarna nu är att förebygga smittspridning, särskilt med tanke på de kommande julborden, säger Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare vid Region Östergötland.
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och sprids mycket lätt. Du kan till exempel bli smittad genom mat eller av att vara nära någon annan som är smittad. Symtomen kommer oftast snabbt och innebär bland annat illamåenden, kräkningar, diarréer och feber.
Tvätta händerna
Om du blir sjuk, räcker det ofta med vila och att dricka mycket vätska. De flesta återhämtar sig inom ett till tre dygn.
För att undvika smitta uppmuntrar regionen att det viktigt att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.
Fakta om vinterkräksjuka
- Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen och genom kräkningar.
- Viruset kan överleva länge i miljön och smitta via exempelvis textilier.
- Inkubationstiden är 12–48 timmar. Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
- Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt- eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.
- Alla som bär på smittan får inte symtom. Ungefär 25 procent av befolkningen bär på en genvariant som gör att de inte kan bli infekterade.
Källa: Folkhälsomyndigheten och Elsie Ydring, epidemiolog FHM.