Vlora Syla och hennes barn på Skavsta flygplats vid utvisningen i april. Foto: Kjell Lundström

Vloras ansökan om arbetstillstånd skickas runt Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I april så utvisades Vlora Syla och hennes barn. Nu sitter de inne i en lägenhet i Kosovo och väntar på att få ett arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Men beskedet dröjer från Migrationsverket, där ärendet nu skickas runt till olika kontor runt om i landet.

När familjen kom till Kosovo lämnade de direkt in en ny ansökan om arbets- och uppehållstillstånd på ett svenskt konsulat. Enligt Migrationsverket söker just nu över 6 000 personer, som befinner sig utomlands, uppehållstillstånd i Sverige.

– Människor som vi har haft kontakt med på Migrationsverket sa, att lämnar du in en fullgod ansökan om arbetstillstånd, så ska hanteringen ta cirka tre veckor, säger Carl G Nilsson (M), som kämpar för att Vlora ska kunna återvända till Sverige.

Karl-Gunnar Nilsson (M), tidigare riksdagsman från Åtvidaberg, och Vlora Syla. Foto: Kjell Lundström/SVT

”Pinsamt”

Det har nu gått över sju veckor medan ärendet tröskas runt i Sverige mellan verkets olika kontor i Norrköping, Umeå, Malmö, Göteborg, Borås och tillbaka till Göteborg, där nu en handläggare utsetts. Migrationsverket vägrar i dag att kommentera familjens situation i Kosovo.

– Det är ju nästan pinsamt att en statlig myndighet kan jobba på det sättet. Det är inte underligt att det tar lång tid i hanteringen, säger ombudet Carl G Nilsson.

”Barnen bara gråter”

Vlora har fast jobb i Åtvidaberg sedan tre år tillbaka, och barnen har bara gått i svensk skola och talar endast svenska.

– Vi har kvar lägenheten i Åtvidaberg. Det är dåligt här i Kosovo. Vi har suttit inne i sju veckor och vågar bara gå ut på kvällen för att handla lite mat, och barnen bara gråter, säger Vlora Syla.

– Anställningen som städledare finns kvar, det sa jag redan från början och det står jag fast vid, säger Vloras arbetsgivare Kenneth Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidabergsfamiljen utvisas

Mer i ämnet