Poängen med bilen som fått namnet Mobile Research Platform är att den ska kunna ge forskarna data som kan göra framtidens infrastruktur och trafik säkrare och mer hållbar. Och det är enorma datamängder som registreras av bilens sensorer.
– Om du kör en sträcka på cirka två kilometer så är det ungefär 500 miljoner datapunkter som samlas in, säger Thomas Lundberg, forskningsingenjör på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och en av de två forskare som får köra bilen.
Se och hör mer i videoklippet här ovanför.
3D-modell av Linköping och Norrköping
Ett av mätbilens första projekt är att hjälpa till och bygga upp en detaljerad 3D-modell av Linköping och Norrköping, samt de stora vägarna mellan städerna – gamla och nya E4:an. Projektet leds av Linköpings universitet och resultatet kan sedan användas för simulering och stadsplanering.
– Med den här satsningen på modern, högkvalitativ och flexibel mätutrustning säkrar vi att vägtransportsystemet underhålls och utvecklas utifrån bästa möjliga kunskapsunderlag, säger Tomas Svensson, generaldirektör på VTI i ett uttalande.